Начало Общество Президентът на мотоклуб „Железни братя” Янко Елкин за предстоящия мото събор: „Шоуто...

Президентът на мотоклуб „Железни братя” Янко Елкин за предстоящия мото събор: „Шоуто ще е невероятно”

61
0
СПОДЕЛИ

1005465_10200662117370166_2003682179_n

Традиционният мото събор в Панагюрище, организиран от „Iron Brothers“ MC, тази година ще се проведе от 1 до 3 август. Ето какво сподели за читателите на ПИА президентът на клуба Янко Елкин.

Здравей! Само три дни ни делят от откриването на Четвъртия национален мото събор на МС „Железни братя” в Панагюрище? Ще има ли някакви изненади за публиката и гостите, които ще посрещнете на 1 август?

– Изненади ще има, но все още ги пазим в тайна, за да бъде интересно на тези, които ще дойдат. Радваме се, че за втора година се преборихме да направим отсечка – състезание с мотори. То всъщност ще е 4-я кръг от шампионата за „Купа България” DRAG RACE. Стартът ще бъде на втория ден от събора – 2 август от 13.00 часа, а мястото го знаете – отсечката след „Лукойл”. Организаторите на „Купа България” отново ни се довериха след успешното ни представяне миналата година, като организация и протичане на състезанието.

Кои фирми се включиха в спонсорството на събора, освен „Асарел-Медет”АД и Община Панагюрище, разбира се, които са официални спонсори?

– Не знам дали е редно да казвам, защото все още очаквам някои фирми, които да откликнат на молбата ни за спонсорство, да проявят желание и разбиране, и да ни помогнат. Все пак мероприятието, което правим е една от големите прояви в града ни. Мотото на събора тази година е „Не на войната по пътищата” – кауза, която би трябвало да обедини всички ни. Ще раздаваме специални стикери на входа, с този призив. Много катастрофи взеха да стават напоследък. Без значение кой е виновен, дали мотористът или шофьорът на автомобила.

Вие участвахте ли преди дни в акцията на мотористите от Русе, която те организираха, в памет на загиналия техен приятел Ивайло Андреев? 

– Ходихме на погребението му, защото той беше и наш приятел… От тази катастрофа тръгна и кампанията „Не на камионите в събота и неделя”. Вярно е, че в този край на България имат доста голям проблем с камионите. В това се убедихме и ние, когато ходихме до там. Според мен трябва да има някакъв график, защото през летния сезон хората тръгват д пътуват и движението става доста натоварено. Това момче беше приятел на клуба ни. Познавахме се отдавна. Нелепа случка, в която той не е бил виновен и не е карал повече от 60 км/ч.

Едно от условията за членство в нашия клуб също е подчинено на това изискване – да се кара бавно и да се спазват правилата за движение по пътищата. Затова и на всеки новоприет член даваме една година гратисен период, в която той да се докаже като коректен участник в движението. Клубът ни е на добро ниво. Голямо уважение ни имат в цяла България, защото знаят, че държим на правилата и при нас нещата се случват. На базата на това миналата година ме избраха за председател на Българската мотоциклетна асоциация.

Кои са основните трудности, освен финансовите, които срещате при организирането на мото събора? Вече четвърта година го правите и може би има и други препятствия, с които се сблъсквате?

– За четвърта година вече по-лесно са случват нещата. Институциите, с които работим, знаят за какво става въпрос и ни имат доверие. Ние държим всичко да е законно и легално. Идеята на мото съборите е да събират приятели, да се видят, да си поприказват, да пият по една бира, да има игри, състезания.

Предвид състоянието на улиците в града, ще правите ли традиционната почетна обиколка и ще поднесете ли венци и цветя на паметника на Райна Княгиня?

 – Тази година е малко невъзможно стигането до там, заради разкопките, тъй като някои от моторите не са пригодени за каране по черни пътища. Може би ще поднесем венци и цветя само на паметника на местността „Оборище”.

Ще има ли нови спортни игри?

– Да, ще има нови игри, такива, които до момента не е имало, но ще ги запазим в тайна, за да бъде по-интересно и атрактивно. Иначе традиционните игри – клубно дърпане на въже и канадска борба, ще ги има.

Колко мотористи очаквате и от кои градове?

– Точна бройка не мога да кажа, защото това е винаги относително. Очакваме и чужденци от Гърция, Македония, дори от Англия. Не бих могъл да прогнозирам, но ми се струва, че ще има по-голям интерес, тъй като вече сме се наложили и хората знаят за нашия мото събор. Държим да правим нещата, така както трябва и да изпипаме всеки детайл. Единственото нещо, като изключим финансовата страна, е времето. Дано да не вали. На тези, които ни помогнаха до момента, изказвам нашата искрена благодарност и се надявам да откликнат и други фирми, които желаят да помогнат.

 Колко ще бъде входът за събора?

– Със сигурност ще бъде под 10 лв. Все още не мога да кажа с точност, защото определяме някаква средна цена, която е изчислена въз основа на финансовите средства, с които разполагаме и очаквания, горе-долу, брой на хората, които ще дойдат. По принцип снижаваме входа да минимум. Дано да се включи още някой спонсор. Целта ни е да си погасим разходите, а не да печелим. Правим този мото събор, както за мотористите, които ще дойдат от цяла България, така и за града, за да има още една атракция тук, която да бъде интересна и да привлича туристи. Мисля, че това е един голям плюс за Панагюрище.

10489745_10202838706783541_4459898546014936042_n