Начало Общество „Пробуждане с хоро“ за пети път събира българи у нас и по...

„Пробуждане с хоро“ за пети път събира българи у нас и по света

СПОДЕЛИ

Десетки фолклорни формации и общности вече заявиха желанието си да се включат в традиционната световна инициатива, символ на единението.

На 3 март – Националния празник на България за пета поредна година празникът „Пробуждане с хоро“ ще събере позитивната енергия на българите у нас и по света. Традиционната световна инициатива, посветена на Националния празник на България и организирана от „Сдружение Азбукари“ и „Единение Българи за България“, ще прехвърли своеобразен мост между сънародниците ни от всички точки на света. Хиляди сънародници ще се хванат на хоро едновременно, за да покажат, че българският дух е жив. Хора ще се извиват в малките и големите населени места у нас, както и в културните центрове, българските посолства и училища, площадите, дворовете и домовете на българите по света.

„На 3 март 2020 г. ще се хванем за ръце и ще отбележим подобаващо Националния празник на България. Нека покажем красотата на фолклора, темперамента и позитивната емоция на българина. Нека се съберем в родова верига и да разкажем, че българите имаме нужда от Единение. С поведението ни на този ден, ще пренесем с отговорност и търпение примера на предците ни, творили единствено за духовно израстване и общочовешка подкрепа. Активността ни ще покаже, че българският дух е жив, че българските общности у нас и в чужбина уважават традициите си и имат национално уважение и гордост“, казват организаторите.

По традиция центърът на тържествата отново ще бъде паркът Заимов в София, където на 3 март 2020 г. от 12 часа ще бъде откриването на събитието. В този час едновременно в десетки градове и села българи ще се хванат на буйни хора. На сцената, която всяка година събира около себе си хиляди българи от София и страната, фолклорни групи и изпълнители ще повишат градуса на настроението. Водещи отново ще бъдат народните певици и радиоводещи от БНР Ева и Ива Валентинови. Ще пеят Веселин Василев, Таня Скечелиева, Пирина Христова, Антонио Симеонов, Валерия Момчилова и Ева и Ива Валентинови.

Ритъма на хората ще зададат Клуб за народни танци „Витоша“, ансамбъл „Български ритми“, децата от детска градина „Слънчице“ и фолклорен състав „Гергьовден“. По традиция ще се проведе конкурс за най-красива автентична носия – женска, мъжка и детска. Новост за инициативата е конкурсът за най-добре представилото се населено място на „Пробуждане с хоро“.

Към „Пробуждане с хоро“ на 3 март 2020 г. може да се включат всички българи, фолклорни ансамбли, професионални групи и любители. Всеки желаещ да участва в инициативата може да заяви готовността си на фейсбук страниците:

„Пробуждане с хоро“  –  https://www.facebook.com/PROBUJDANESHORO/

„Сдружение Азбукари“ – https://www.facebook.com/Azbukari/

„Българи за България“ –https://www.facebook.com/BGIYI618/

Организаторите се обръщат към всички българи с призива да станат съорганизатори и да участват на 3 март, за да има хоро на всяко място по света, където има българи. Да изпратят кратко видеообръщение, и да кажат, защо се включват в инициативата, като приканят и други да го направят. „Така искрата, която гори във всеки от нас ще запали всички българи към каузата“, казват организаторите.

На 3 март хиляди българи заснемат видеоклипове от своето хоро и правят вълнуващи снимки, които се публикуват на страницата на инициативата. „Покажете ни и тази година Вашите емоции, споделете ни Вашите позитивни призиви и обръщения към българите по целия свят преди, по време и след 3 март.

„Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ отправяме покана към всички българи, където и да се намираме, да излъчим силен положителен импулс, за да покажем на света очарованието на образа ни, будил възхищение у мнозина през хилядолетията. Нека да представим най-ценното ни достойнство, а именно красивото и одухотворено лице на България!“, призовават още оранизаторите.

Информация за организаторите:

„Сдружение Азбукари“ е неправителствена организация, основана през 2012 г. Сдружението развива проекти, насочени към социалната интеграция, осъществява иновативни образователни проекти, организира спортни инициативи, насърчава и подкрепя талантливите деца. Азбукарите са мотивирани личности, с разнообразни професии, които чрез доброволни вътрешни подбуди успяват да формулират каузи за по-добър живот на хората. Ние обличаме идеите в действие и предлагаме работещи алтернативи за осигуряване на качествен живот и образование на децата в България. Нашата кауза е България!

„Българи за България“ е гражданска платформа, обединяваща родолюбиви Българи у нас и по света, които работят за достойна и просперираща България. Организацията си поставя за цел издигането на българския национален дух, чрез съживяване и популяризиране на българските традиции и завръщане към изконните български ценности. Ние, „Българи за България“, работим за издигане и поддържане на българското национално самочувствие, като разкриваме и популяризираме истината за значимостта на нашия народ за изграждането и развитието на съвременната цивилизация. По пътя на постигане на просперитет на нацията, водеща е Духовността! Нека всички Българи се пробудим за добруването на България и покажем на света силата на Българския дух!

За контакти:

г-жа Яна Трендафилова,

гл. координатор на „Сдружение Азбукари“  

0882 881 908

www.azbukari.org

email: office@azbukari.org