Начало Здраве Проф. Toдор Кантарджиев: Очаква се втора грипна вълна

Проф. Toдор Кантарджиев: Очаква се втора грипна вълна

СПОДЕЛИ

Професор Тодор Кантарджиев – директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания предупреди, че у нас се очаква втора грипна вълна с увеличено епидемично разпространение на грипни вируси „В”. Той съобщи това днес, по време на пресконференция на Националния оперативен щаб, създаден във връзка с новия коронавирус COVID-19.„Препоръчваме приемането на витамин D, както и всички мерки, които бяха по време на пика на грипната епидемия – ограничаване на контактите, миене на ръцете, ако няма маски – изпозлването на шалове”, подчерта проф. Кантарджиев.

По време на брифинга стана ясно, че към тази сутрин, няма доказан пациент с коронавирус в България. Негативни са тестовете, изпратени от Пловдив, Сливен, Габрово, както и на двама души от Военномедицинска академия (ВМА). Днес се очакват  пробите от Русе, Бургас и Сливен. През нощта във ВМА са постъпили двама души, които са поставени под наблюдение, тъй като са с минимална грипоподобна симптоматика.

Вчера, 25.02.2020 г., е изпратено писмо до всичките областни управители от името на оперативния щаб.

„В него ние настояваме да се ангажират за свикването още днес на обласните медицински съвети, в които влизат всички директори на болнични заведения в съответната област, директорите и представители на РЗИ. Там сме препоръчали, и това е на главния санитарен инспектор вече задача с неговите хора, да бъдат запознати с нашите инструкции и с препоръки за действия при тази ситуация. Съответно, очакваме обратна информация какви са ресурсите, които може да отдели всяка една болница”, поясни генерал-майор проф. Мутафчийски, д.м.н., FACS – началник на ВМА и председател на Националния оперативен щаб.