Начало Общество Програма помага на хора с увреждания – покрива разходите по преустройството на...

Програма помага на хора с увреждания – покрива разходите по преустройството на сгради и автомобили

СПОДЕЛИ

Започна кампанията на Министерството на труда и социалната политика за набирането на проекти по „Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност”!

По кампанията ще се отпускат безвъзмездни финансови средства, с които ще се изграждат асансьори, електрически рампи за инвалидни колички, и ще се адаптират леките автомобили на хората с трайни увреждания и ограничена мобилност. Също така тези хора, които не притежават нужната правоспособност за шофиране, ще имат възможността да я придобият безплатно.

Адаптацията на жилищните сгради и на леките автомобили се разделя в два различни компонента – компонент 1 и Компонент 2.  По Компонент 1, включващ подобряване на жилищната инфраструктура с цел достъпна жилищна сграда, Социалното министерство ще отпуска между 10 000 и 100 000 лева, с които да се изграждат рампи, асансьори и подземни платформи. До 8 000 лева се отпускат по Компонент 2 – „Преустройство на лек автомобил”.

От 12.02.2020 г. започна набирането на проекти предложения по двата компонента на програмата и ще продължи до 12.05.2020 г. Срокът е с времетраене три месеца – с два месеца повече от предходната година, когато желаещите имаха на разположение само един месец за подаването на своите предложения.

Необходимите документи за кандидатстване с проектни предложения по Компонент 1 и Компонент 2 се подават на хартиен и електронен носител на място (от понеделник до петък, 9:00 – 17:00 ч.), по куриер или по пощата на адрес:

1051 гр. София
ул. „Триадица” №2
Център за информация и услуги на МТСП (
деловодство)
Документи, получени след 12
.05.2020 г., няма да се приемат от МТСП.

Право на тази субсидия имат собствениците на индивидуални жилищни сгради, които са с трайно увреждане, придвижват се с инвалидна количка или в чието семейство има такова лице. Възможност за подаване на проектни предложения имат и сдружения на собствениците в етажната собственост в жилищни сгради, в които живее инвалид.

По Компонент 2 могат да кандидатстват хора с трайни увреждания с доказан дефицит на долни и/или горни крайници, въз основа на медицинска експертиза. Необходим е и документ за оценка на физическата годност на водач/кандидат за придобиване на свидетелство/правоспособност за управление, издадено от транспортните областни лекарски експертни комисии (ТОЛЕК) или от транспортната централна лекарска експертна комисия (ТЦЛЕК).

Хората с увреждания могат да кандидатстват и по двата компонента в рамките на тази програмна година, но поотделно – с две отделни заявления, при положение че отговарят на заложените изисквания.

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ

Потенциалните кандидати трябва да знаят, че първо трябва да получат писмо за подкрепа и допустимост на кандидатстването по Компонент 1 от съответните дирекции „Социално подпомагане”, след което да пристъпят незабавно към събиране на документи за кандидатстване. Колкото по-бързо се извършат тези стъпки, толкова по-добре!

За всички, които проявяват интерес, ТУК могат да намерят архив от 2019 г.  и цялата нужна информация за „Национална програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност” 2020 г.