Начало Общество Професионалната гимназия събра 89 ученици в минни специалности

Професионалната гимназия събра 89 ученици в минни специалности

СПОДЕЛИ

Тридесет и осем от тях ще учат в реална работна среда в „Асарел-Медет“АД

С пожелания за здрава и присъствена учебна година започна празничният 15 септември в Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм в Панагюрище. Директорът на училището инж. Лушка Апостолова удари символично първия звънец и отправи своето приветствие към всички учители и ученици, като им пожела „На добър час“. Гости на тържеството бяха кметът на община Панагюрище Никола Белишки и заместник-кметът Галина Матанова.
Поздрави за началото на учебната година в Професионалната гимназия отправи и Бисерка Янева, директор „Човешки ресурси“ в „Асарел-Медет“АД. „С първия училищен звънец започва едно вълнуващо приключение за вас. Заради пандемията дълго време се обучавахте онлайн. Вълнението, което виждам в очите на всички днес, е доказателство, че нищо не може да замени живото общуване – да сте заедно в час и в свободното време, да създавате нови приятелства“, каза Бисерка Янева. Тя поздрави специално осмокласниците от специалност „Минна електромеханика“, като им пожела успех в предизвикателството дуално обучение.
Сред най-развълнуваните на днешния първи учебен ден беше новият помощник учител по английски език Нимра Зубайр. Тя е тук по програма „Фулбрайт“, с подкрепата на „Асарел-Медет“АД, фондация „Лъчезар Цоцорков“ и „Оптикоелектрон“АД. Нимра е на 24 г., с бакалавърска степен по политически науки и магистърска степен по публична администрация от Университета на Хюстън в щата Тексас. Тя призна, че е впечатлена от България и Панагюрище. „Хората са прекрасни, а храната е превъзходна. Щастлива съм, че ще бъдат тук през следващата година“, каза тя.
По традиция и през тази учебна година от ръководството на „Асарел-Медет“АД бяха отличени общо 26 ученици с отличен успех от минни специалности, обучаващи се в дуална форма на обучение. Те получиха подаръци от директор „Човешки ресурси“ Бисерка Янева, която им пожела да бъдат все така трудолюбиви и успешни.
През учебната 2022/2023 година в Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм ще се обучават общо 89 ученици по минни специалности, заявени от „Асарел-Медет“ АД, като 13 от тях за пръв път прекрачват прага на учебното заведение. Общо 38 младежи от 11. и 12. клас пък ще се обучават в реална работна среда в компанията, под ръководството на наставници.