Начало Здраве Прокуратурата разследва сигнал за корупция в „Пирогов“

Прокуратурата разследва сигнал за корупция в „Пирогов“

194
0
СПОДЕЛИ
restorant

В „Пирогов“ работят почтени доктори, които спазват с достойнство клетвата на Хипократ и всеки ден спасяват животи. Но има и такива, които са срам за най-хуманната професия. Оправданието за лошите практики най-често е окаяната действителност, но тя не може да е щит за алчността, лакомията и корупцията, които се вихрят в някои от кабинетите на Спешния институт.

Лекарите в „Пирогов“ играят комбина с дежурните полицаи и известни адвокати, за да си осигурят допълнителни доходи, пише БЛИЦ. Каква е порочната схема? След катастрофа с пострадали лица, които биват откарвани за преглед и евентуално лечение в „Пирогов“, някои от полицаите докладват случая не само на началниците си, но и на определени …. адвокати, на които предоставят и адресите и мобилните номера на пациентите. Адвокатът се обажда на пострадалите и им предлага срещу тлъст хонорар да им помогне да получат пари от застраховката „Гражданска отговорност“ на виновника за катастрофата. Това сме го виждали и във филмите и нямаше да е толкова лошо, ако на един етап не се касаеше за измама.

Преди няколко седмици при удар с четири автомобила на бул. „Рожен“, в „Пиригов“ са били откарани 2 жени. При прегледа на едната от тях се е установило, че е здрава и без вътрешни наранявания. Болничният й лист е подписан от всички оторизирани лица и полицаите, които са извършили огледа на пътния инцидент. 2 часа по-късно обаче на същата жена е поставена диагноза – фрактура на таза. За тази диагноза клиничната пътека отпуска няколко десетки хиляди лева, а застраховката покрива други 20 000 лева. Т.е. голяма сума, която могат да си разделят всички по веригата  и така да нанесат удар на Националната Здравно осигурителна каса и на застрахователите. И това е поредният случай, който щеше да мине безнаказано, ако полицаите не се бяха намесили и не бяха спрели далаверата. А схемата за нея е проста, но изключително ефективна. Тъй като адвокатските кантори взимат от 20 до 40% от обезщетението, което може да достигне до 250 хиляди лева, ако пациентът почине, и около 20 хиляди при средна телесна повреда, в играта са и шофьори на линейки, униформени полицаи, следователи, служители в Съдебна медицина и погребални агенции.

След намесата на по-висшестоящ разследващ полицай въпросната схема е била предадена на прокуратурата и магистратите вече работят по случая. Медията ни се надява, че контролните органи на държавата ще се намесят решително и ще ликвидират корупционната среда не само в „Пирогов“, но и в други големи болници.

Източник: https://www.blitz.bg

Харесайте страницата ни във Facebook и винаги бъдете информирани! 

↓↓↓

https://www.facebook.com/pianews/