Начало Любопитно Храната ни излиза все по-скъпо

Храната ни излиза все по-скъпо

Една от причините е ДДС-то.

116
0
СПОДЕЛИ
restorant

Изследване показа, че българинът често бърка по-дълбоко в джоба си за храна, отколкото го прави европеецът. Става дума за закупуването на едни и същи хранителни продукти. Една от причините, оказва се, е ДДС-то. Въпреки че страната ни е считана за най-бедната в Европейския съюз, данъкът върху храните е един от най-високите.

България е една от едва трите държави, в които е без значение дали си купуваме кола, телевизор или вафла – ДДС-то, което плащаме е 20%. 
Най-голямо облекчение за храните и лекарствата има в Малта. ДДС за тях там няма. В Полша също, но не за всички – там освободени от данък са само някои основни храни.

Данъкът, с който облагат храните си в Люксембург – една от най-богатите държавите членки на ЕС, е едва 3%. В Чехия процентите са 5, в Белгия – 6, в Германия и Испания – 7. В съседна Румъния, с която традиционно се сравняваме, процентите са 9. Доскоро толкова бяха и в Гърция, но заради кризата в момента временно са повишени.

Единствените, които нямат намалена ставка като нас, са Дания и Словакия. В Словакия обаче и така ДДС-то пак е по-ниско отколкото у нас – 19%.

„Намаляването на ставката у нас би било нормализация на данъчната система в България. Не може да плащаш 20% ДДС, когато си купуваш яхта и същия данък, когато си купуваш хляб“, коментира пред Нова тв Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“.

„Всяка такава данъчна намеса изражда пазарните пропорции“, каза от своя страна финансистът Емил Хърсев.

Източник: https://pazardjik.marica.bg

Харесайте страницата ни във Facebook и винаги бъдете информирани! 

↓↓↓

https://www.facebook.com/pianews/