Начало Култура Промяна в регламента на конкурса „Елена Николай“

Промяна в регламента на конкурса „Елена Николай“

СПОДЕЛИ

Организаторите на Първи Международен конкурс за млади оперни певци “Елена Николай” – Панагюрище ’2013 правят допълнение в регламента. Чрез сайта на конкурса http://elenanikolai.com  те информират, че в първи тур се дава възможност на кандидатите да изберат ария с кабалета или голяма ария от централна партия. Ария от Моцарт остава като задължително условие в регламента. Втори тур не се променя. Добавката в регламента цели да улесни кандидатите при изборът им на репертоар за конкурса.

Първият международен конкурс за млади оперни певци на името на Елена Николай ще събере на една сцена младите таланти на България, ще им даде възможност да представят своята дарба пред авторитетно жури и да участват в една благородна надпревара, в която да се отличат най-подготвените за голямата сцена. Амбицията на организаторите е с всяко следващо издание да се разширява международното участие, което със сигурност ще популяризира културното наследство и традиции на Панагюрище и областта и ще спомогне за откриването на нови хоризонти за региона като привлекателна туристическа, културна и бизнес дестинация. Конкурсите са и начин за привличането на интереса на различни поколения зрители към класическата музика.

Конкурсът ще се проведе от 28 до 30 октомври 2013 година в два тура. Заявление за участие могат да подадат оперни певци на възраст от  23 /навършени/ до 33 години /включително/. Конкурсът ще се проведе в залата на Театър Дом-паметник град Панагюрище по видове гласове и по реда на жребий, изтеглен в деня преди началото на конкурса. Всички творби се изпълняват на оригиналния език и в съпровод на пиано.

Гала концертът на лауреатите ще се състои на 30 октомври от 18.30 часа в голямата зала на Театър Дом-паметник-Панагюрище със специалното участие на оркестъра на Пазарджишка филхармония, диригент Григор Паликаров.

 Почетен член на журито е именитата италианска оперна певица Фиоренца Косотто, която за първи път ще посети България. Още две световнопризнати оперни имена ще се присъединят в подкрепа на оперните таланти като членове на журито – Дарина Такова и Калуди Калудов.