Начало Местна власт Проведе се пресконференция във връзка с дейностите по проекта за устойчива и...

Проведе се пресконференция във връзка с дейностите по проекта за устойчива и екологична градска среда и високо качество на живот

19
0
СПОДЕЛИ

DSCI6003

Днес следобед в сесийната зала на общината бе дадена пресконференция във връзка с проект „Панагюрище – общински център с устойчива и екологична градска среда и високо качество на живот“.

На нея присъстваха кметският екип, главният проектант архитект Косев, представители на фирмата изпълнител „Саграда“ ООД, медии и граждани.

На пресконференцията стана ясно, че вече са стартирали първите дейности по изпълнението му. В момента се маха каменната настилка на част от площад „20 април“.

Кметът на общината Никола Белишки припомни, че стойността на проекта е 4 999 978,42 лева. Основният източник на финансиране в размер на 85% от стойността на проекта е Европейският фонд за регионално развитие на Европейския съюз. 10 % от стойността е съфинансирането от националния бюджет, а собственото съфинансиране на проекта от страна на Бенефициента – Община Панагюрище, е в размер на 5 % от стойността му. Дейностите по проекта ще обхванат централната градска част и Градския парк.

Ръководител на проекта ще бъде зам.-кметът Георги Павлов. В своето експозе той сподели, че планът е изготвен така, че след реализирането му центърът на Панагюрище да бъде оригинален и уникален, да провокира мисълта и въображението.

От медии и граждани бяха зададени редица въпроси. Акцент в тях бяха: дали проектът включва изграждане на градска тоалетна, къде ще отидат плочите от сегашната настилка, предвидено ли е да има използваема площ от площада за заведенията, чиито клиенти в момента сядат отвън, под сенниците.

Кметът Белишки поясни, относно заведенията, че на по-късен етап ще се организират работни срещи, в които собствениците ще могат да дадат свои идеи за това как да се устрои пространството около тях и да се обсъди състоянието им за в бъдеще.

Градоначалникът увери присъстващите, че плочките, които в момента се махат и са изключително запазени, ще се използват за нуждите на общината – покриване на тротоарни пространства, изграждане на екопътеки и т.н.

В допълнение г-н Георги Павлов уточни, че в проекта влиза и подмяната на паважната с асфалтова настилка на цялата ул. “Д-р Лонг”, а махнатият паваж също ще се ползва за нуждите на общината.

При реализиране на проекта цялостно ще бъде подменена настилката на площада с гранитни плочи. Централният площад ще има общодостъпна среда – съществуващото терасиране ще бъде обвързано с подходящи рампи. Зеленината ще бъде значително увеличена с подходящи дървесни видове, като по този начин ще бъде подобрено екологичното равновесие в града. Поддържането на зелените площи ще се извършва с автоматични поливни системи. Всички елементи на площадното пространство ще бъдат реновирани. Някои от съществуващите гранитни стъпала, които са ръчна изработка и са в отлично физическо състояние, ще бъдат запазени, като по този начин ще се постигне приемственост от миналото. Пътеката към Мемориален комплекс “Априлци” ще бъде реновирана с допълнително озеленяване и осветление. На самия паметник ще бъде изградена нова прожекторна система за осветление и през тъмната част от денонощието. В проекта са включени и пространството пред Хотел СПА “Каменград” и градския парк. По думите на арх. Косев алейните връзки в парка са исторически насложени и ще бъдат запазени. При реализирането на проекта ще бъдат подменени бордюрите, фонтана ще бъде възстановен, детската площадка – обновена и изграден фитнес център на открито. Съществуващата пасарелка над реката ще бъде подменена с нова, а зелената площ зад пазара – изцяло реновирана с автоматични поливни системи.