Начало Общество Спомен за „Мерул“

Спомен за „Мерул“

601
0
СПОДЕЛИ
IMG_0862-1
Мястото, което записва преди 65 години имената на тримата братя в историята на борбено Панагюрище, България и Света.

В покрайнините на Панагюрище, южно от града, между пътищата за Пазарджик и Стрелча, се е сгушила местността Мерул. Тази уникална местност, в която преди 65 години тримата братя Дейкови откриват тракийско съкровище, наречено по-късно Панагюрско и прославило града ни по целия свят, сега е изоставена. Точното място на изровеното съкровище е трудно откриваемо…

Днес на мястото има циментова отливка, а върху нея е поставен камък с датата и годината на откриването на съкровището, и имената на тримата братя. Научихме, че мястото е частна собственост, на жител, който не е панагюрец. Въпреки това много хора, които идват в града ни, искат да го видят, но за съжаление в повечето случаи не стигат до него, защото или е обрасло в трева през лятото и пролетта, или е затрупано със сняг през зимата.

IMG_0881-1
Старата тухларна фабрика. Недалеч от нея е било старото гробище на Панагюрище, от което и сега се намират останали надгробни камъни.

Някога там е била старата тухларна фабрика на Панагюрище. Тримата братя, заедно с други тухлари от града, са работили в местността и са правили тухлите за сградата на старата тухларна, и за нейния висок комин, който днес не съществува. Парцелите, от които се е добивала глината, са били разпределяни между работниците. Съдбата обаче отрежда на тримата братя Дейкови съкровището да проблесне, след хиляди години, пред техните очи. Спомените на хората, които са запомнили този исторически момент разказват, че братята първоначално си помислили, че това са били духови музикални инструменти, изхвърлени и заровени в земята. Но малко по-късно, когато отмили калта от съдовете, златото заблестяло с цялото си великолепие.

Първата вечер то е пренощувало в дома на тухларите, а на следващия ден, когато осъзнали истинската стойност на находката си, те го предали на властите.

Панагюрското съкровище е открито през 1949 година, на 8 декември.

Историците днес са стигнали до извода, че съкровището е принадлежало на неизвестен владетел на Одриското царство, живял в периода IV-III век преди новата ера.