Начало Общество Проведоха са консултации за състава на Районна избирателна комисия – Пазарджик

Проведоха са консултации за състава на Районна избирателна комисия – Пазарджик

СПОДЕЛИ

ВрИД областният управител Йордан Кожухаров проведе консултации с политическите партии и коалиции за определяне състава на Районна избирателна комисия – Пазарджик (РИК) за провеждане на избори за народни представители на 11 юли 2021 г.

Съгласно Решение № 5-НС/12.05.2021 г. на ЦИК съставът на РИК за райони с до 9 мандата, какъвто е и 13-ти Пазарджишки избирателен район, е от 13 членове, вкл. председател, двама заместник-председатели и секретар. Разпределението между партиите и коалициите е следното: коалиция „ГЕРБ-СДС“ – 4 членове, партия „Има такъв народ“ – 3 членове, коалиция „БСП за България” – 2 членове, партия „ДПС” – 2 членове, коалиция „Демократична България“ – 1 член и коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ – 1 член. Председателят, заместник-председателите и секретарят не могат да бъдат от една и съща партия или коалиция.
В консултациите днес участваха упълномощени представители на парламентарно представените партии и коалиции – Коалиция „ГЕРБ-СДС“, ПП „Има такъв народ“, Коалиция „БСП за България“, ПП „ДПС“, Коалиция „Демократична България“ и Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“.
За председател на РИК Пазарджик бяха направени три предложения от Политическа партия „ГЕРБ“ – Антони Върбев, Политическа партия „Има такъв народ“ – Петя Грозданова и коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ – Стойко Власев.
За заместник-председател постъпиха две предложения от Коалиция „БСП за България“ – Виолета Ценова и Коалиция „Демократична България-Обединение“ – Иванка Гатина.
За секретар беше направено само едно предложение от ПП ДПС – Васвие Мехмедова.
ВрИД областният управител Йордан Кожухаров прикани представителите на политическите партии да потвърдят направените от тях предложения, като ги подкрепят с кратки мотиви, или да ги оттеглят, допълнят или изменят с цел постигането на съгласие. След изслушване на упълномощените представители, партиите не постигнаха съгласие по състава на РИК – Пазарджик.
Йордан Кожухаров заяви, че при така създалата се ситуация не може да бъде постигнато съгласие за състава на РИК-Пазарджик и следва, на основание чл. 60, ал. 6 от Изборния кодекс, цялата документация в едно с протокола от консултациите да бъдат изпратени в ЦИК за решение. Той благодари на участниците в консултациите и закри срещата.