Начало Общество Проверяваха детските градини в областта

Проверяваха детските градини в областта

СПОДЕЛИ

Вчера синдикат „Образование“ инициира внезапни проверки в детските учебни заведения в областта, поради многобройните сигнали в синдиката за нарушени процедури при работа през дни на официални празници. Денят 1 ноември е официален празник за работещите във всички учебни заведения на системата на образованието и работата на персонала на детските градини се третира като извънреден труд, за който са необходими специални процедури. Ако тези процедури не са направени, то директорите на детските градини и училища  подлежат на административни санкции от проверяващите инспектори на Дирекция „Областна инспекция на труда“.
Кодексът на труда постановява, че извънредният труд е забранен и в изключенията, когато той се извършва, то това става при определени условия и при двойно заплащане.
В тази връзка Синдикат „Образование“ ще сезира Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ за спазване на трудовото законодателство при  работата на персонала на детските образователни заведения на 1 ноември. Синдикатът ще настоява категорично за санкции на директорите при установяване на нарушение на Кодекса на труда.

Резултатите от инспекцията ще бъдат оповестени скоро.