Начало Общество Психологът Мария Маркова и логопедът Цветелина Иванова: Родители, обичайте децата си!

Психологът Мария Маркова и логопедът Цветелина Иванова: Родители, обичайте децата си!

СПОДЕЛИ

В слънчевия януарски следобед съм на гости в ЦДГ"1юни". Около детската градина, както и из целия град, текат ремонти, обстановката по улицата е леко неприветлива, но на мига я забравям в момента, в който влизам в сградата. Посрещат ме грейнали в топло жълто стени, ефирни пердета, весели рисунки по стените. Посреща ме уют. Тихо е, децата вероятно спят следобедния си сън и ние с директора Цеца Радивчева-Калпакова, психолога Мария Маркова и логопеда Цветелина Иванова използваме това време, за да си поговорим. А темата е безкрайно интересна. Всъщност поводът да съм тук е новината, че "1 юни" е избрана сред 990 градини в страната и е единствената от областта, която е включена пилотно в проекта на Оперативна програма развитие на човешките ресурси "Включващо обучение". Новината за това дошла в края на миналата година и от 6 януари в градината вече работят по проекта. Основната цел на този проект е ранно откриване на деца, застрашени от обучителни трудности и успешното им включване в предучилищно и училищно образование, успешна социализация и интеграция, пояснява директорът Цеца Радивчева. В тази връзка, по проекта, в градината вече работят психолог и логопед, чиято задача е след провеждане на обследване, да идентифицират децата, които имат проблеми, след което да работят с тях по индивидуална програма.

В момента с колежката ми правим специални тестове  за откриване на обучителни трудности. Изследваме всички деца, след подписана декларация от родителите им, пояснява психологът Мария Маркова , а Цеца Радивчева – Калпакова допълва, че родителите са проявили огромен интерес към програмата и с готовност са откликнали. Имаме дори деца, които по време на тестовете бяха болни, но родителите настояваха по-късно да ги заведат лично, за да бъдат тествани, разказа Калпакова. Логопедът Цветелина Иванова отбелязва, че подобен интерес е радващ и говори за това, че родителите наистина се интерсуват и оценяват важността на това, което се прави.

След тестването ще бъдат направени списъци с децата, които се нуждаят от помощ и ще бъдат сформирани групи. Следва ново тестване, което ще покаже индивидуалните потребности на всяко от децата, след което на всяко ще бъде изготвена индивидуална програма за работа и оценъчна карта. До момента двете специалистки са провели тестове в една от общо четирите градински групи и на тази база споделят, че децата с логопедични проблеми са повече от децата, които имат психологични затруднения. Статистиката им показва, че от общо 17 тествани малчугани, 12 са тези, които имат някакви проблеми с произнасянето на звукове, а само 5 имат проблеми от психологически характер – понижена концентрация, по-малки способности за запаметяване и пр.

Най-честите говорни порблеми са нарушения на звука, заменяне на едни звуци в думата с други, а при някои дечица все още няма формиран "Аз образ" и не се структурира правилно изречението – разказва Цветелина Иванова.  Психологът Мария Маркова пък коментира, че на този етап най-често срещаните проблеми са с фината моторика и концентрацията.  Тестването отнема средно 30 минути на дете.

Какви са най-честите грешки на родителите, които рефлектират отрицателно върху децата питам двете специалистки. Има много деца, които пишат слява ръка, т.нар. левичари, но явно стресирани от вкъщи, тук започват с лявата и изведнъж се сепват и прехвърлят молива в дясната ръка. Родители, не карайте насила детето да пише с дясна ръка! – категорична е Маркова. Подобно насилие може да доведе до много по-сериозни проблеми, допълва Иванова. И двете са категорични в обръщението си към родителите: Обичайте децата си и не ги тормозете! И играйте минимум 1 час дневно с тях, допълват след секунда. Другото много важно нещо е децата да бъдат изслушвани, да имат кратки, ясни правила и инструкции, атмосферата в къщи да е спокойна, родителите в никакъв случай да не се карат пред децата си. Ако трябва да излязат, да отидат на кафе или където и да е и да се изпокарат, но не пред децата – категорични са Маркова и Иванова.

Единственият проблем на този етап е, че проектът е със срок на действие 6 месеца, което е крайно недостатъчно като време, за да свършат всички неща, които им се иска. Това като че ли малко помрачава атмосферата, но Цеца Радивчева-Калпакова вмъква нотка оптимизъм, като обяснява, че при едно от песещенията й в столицата във връзка с проекта е станало ясно, че има вариант срокът му да бъде удължен до есента.

Междувременно две ентусиазирани дами – Мария Маркова и Цветелина Иванова ще приложат на практика своите познания, така, че да бъдат максимално полезни на малките възпитаници на детското заведение. И двете са убедени, че децата са прекрасни и би било чудесно, ако един ден всяка детска градина може да си позволи да разполага с психолог и логопед.

Снимки – Мария Маркова и Цветелина Иванова по време на работа(горе) и Цеца Калпакова (долу)