Начало Общество Равносметката: Кой от депутатите какво обеща и какво направи, след откритото писмо...

Равносметката: Кой от депутатите какво обеща и какво направи, след откритото писмо на Бетина Терзиева

179
1
СПОДЕЛИ

Зад отвореното писмо към народните представители в 43-тото Народно събрание се присъединиха над 25 000 души

dupetati

Преди минути, точно в 17:00 часа изтече срокът, до който народните представители трябваше да откликнат на откритото писмо на Бетина Терзиева. 22 дни след като тя ги призова да се откажат от първите си заплати като народни представители, ето и равносметката. Публикуваме текста от личния фейсбук на Бетина:
Здравейте приятели, време е за истини и обещания, последни шансове и равносметки.

Първа истина: Зад отвореното писмо към народните представители в 43-тото Народно събрание се присъединиха над 25 000 души. Огромно БЛАГОДАРЯ на всички вас, че бяхме заедно през изминалите 22 дни. Точно толкова време имаха депутатите, за да се осведомят за инициативата и да решат дали искат да направят добро. А за да го сторят са им нужди между 4 и 7 минути в банков клон.

Втора истина: Желанието си да направят добро дело в името на благородна кауза заявиха 101 народни представители от различни политически партии.

Трета истина: За лечението на Слави Едрев от хората с добри сърца, от обикновените Човеци, които доказаха, че са необикновени – от тях изпратените есемеси за месец октомври са точно 14 702 броя.

Четвърта истина: Ето кои народни представители/политически партии до момента дариха пари по сметката на Слави и какви са сумите. Нека припомня, че необходимата сума за лечението на детето е 105000 евро (205 359 лева).
15 000 лв. – ГЕРБ
2 500 лв. – Драгомир Стойнев, БСП
1 500 лв. – Петър Славов, РБ

Пета истина: Доста депутати и цели политически партии избират други каузи, за които да дарят пари. Ето кои от тях го направиха до сега:
1 000 лв. – Петър Славов, РБ (за Ивелина Иванова, която е с диагноза „Болест на Хочкин“)

Обещания: Ето какви получихме през последните 22 дни:
1. Цялата група на ПФ обеща, че ще преведе пари по сметката на Слави. Това са общо 19 депутати. Обещанието все още не е изпълнено. Уважаеми народни представители, очакваме да го направите в най-кратък срок.
2. Цялата група на РБ обеща, че ще преведе пари за дейността на Българския дарителски форум. Това са общо 23-ма депутати. Уважаеми депутати, моля удостоверете действията си, за да се убедим, че съвестно сте изпълнили обещаното.
3. Мая Манолова от БСП обеща, че ще се откаже от първата си заплата и ще я дари за изграждането на детска площадка в кюстендилския квартал „Въртешево“. Уважаема г-жо Манолова, моля да удостоверите, че сте изпълнили обещаното.
4. Стефан Данаилов от БСП обеща, че ще дари първата си заплата за лечението на Слави. Това все още не се е случило, очакваме да го направите в най-кратък срок.
5. Георги Кадиев от БСП обеща, че ще дари първата си заплата за фондация, посветена на деца-аутисти. Моля да удостоверите, че сте изпълнили обещаното.
6. Атанас Зафиров и Корнелия Нинова от БСП заявиха, че всички народни предствители от партията се отказват от първата си заплата. Това са общо 39 депутати. Като казват, че са решили да направят благотворителен фонд. Уважаеми депутати, моля да запознаете обществеността с изпълнението на заявеното от Вас обещание в най-кратък срок.
7. Депутатите от ГЕРБ – Бургас заявиха, че ще се откажат от първите си заплати и ще ги дарят за пострадалите хора от наводненията в областта. Уважаеми депутати, моля да удостоверите, че сте изпълнили обещаното.
8. Мариана Тодорова от АБВ заяви, че тя и колегите й застават зад благородната кауза. Mоля, удостоверете действията си, за да се убедим, че съвестно сте изпълнили обещаното.
9. Митхат Метин от ДПС е казал пред Дарик радио, че не знае за случая на Слави, но би помогнал на детето. Дали ще го направи обаче, не е ясно, тъй като няма категорично обещание.
10. Илиан Тодоров от „Атака” обещава, че ще дари първата си заплата за две деца – от Якоруда и Сапарева баня. Г-н Тодоров, моля удостоверете действията си, за да се убедим, че сте изпълнили обещаното.
11. Росен Петров от БДЦ е казал пред Дарик радио, че би я дарил. Дали ще го направи не е ясно, а и обещание по темата от него няма.

След 22 дни на размисъл за депутатите. След подкрепата на над 25 000 души. Сега с удоволствие и вяра в доброто бих посъветвала народните представители да докажат, че са изпълнили дадените от тях обещания до 18.11.2014 г. Нека всички те приемат тази дата не като молба, а като човечност и последна „гара“. Гара, на която да спрат и покажат човешкото в себе си. Ако го няма – нека потърсят по-добре. 4 дни са много време. Време, в което могат да прочетат „Приказка за стълбата“ или приказката „Мечката и дърварят“. А може би – отново да си припомнят клетвата, която изрекоха? А може би – да прочетат отново писмото? Първото. Защото скоро ги очаква второ.

П.С. Нали всички сте на ясно, че неизпълненото обещание се равнява на ЛЪЖА? А ако не изпълните написаното, на 18-ти с пълно право ще можем да ви каричаме така. И повярвайте ми, аз ще го направя. Ако на някои не им тежи определението ЛЪЖЕЦ, може би има други неща, които биха натежали. А аз и още над 25 000 българи ви обещаваме, че ще следим дали сте изпълнили обещаното. Един мой професор казваше: „Сладко е да се говори, горчиво – да се действа.“.

Бетина Терзиева
14.11.2014 г.; 17:00 ч.
София, България

1 КОМЕНТАР