Начало Общество Разпети петък – най-тъжният ден от Страстната седмица!

Разпети петък – най-тъжният ден от Страстната седмица!

СПОДЕЛИ

Разпети Петък!

Мрак покрива света! Тълпата е произнесла присъдата си, потвърдена от Пилат. И тя е: „Разпни Го!”. Христос трябва да извърви Пътя към своята Голгота! Най-тъжният, най-тежкият ден за Него. Изтърпял е всичко – поругания, мъки, страдания, болка. Въпросът му „Боже мой, защо си ме оставил?” сякаш няма отговор…

Но има промисъл! На Кръста е не просто Христос! На Кръста са разпнати нашите грехове. Гвоздеите са приковали списъците с нашите престъпления. Самотата му е нашият срам, нашите провали, нашите страхове, нашето неверие. „Отче, прости им, защото не знаят какво правят!“

Тихо е..! Слънцето притъмнява, земята и небето стават едно! И ето пелената се раздира и Божият син предава духа от тленното си тяло на своя отец! Това е краят! Смъртта затваря последната страница на живота и слага вечен печат върху гроба.

Всеки от нас днес, на Разпети петък, трябва да сведе глава. Да се поклони, смири и скърби. Не само за Христос, а най-вече за себе си! Гробът Господен завинаги ще остане символ, напомнящ ни за изкуплението, което той пое за всички нас, грешните! Затова трябва да бъдем будни! Да доказваме непрекъснато истинността на вярата си. Да си спомняме за саможертвата му всеки път, когато посочим с пръст ближния и кажем: „Разпни го!”. Да си спомняме мъките, които той е понесъл, за да изкупи нашите грехове. Да се попитаме какво всъщност правим със себе си и живота си… и колко пъти още трябва да ни бъде прощавано? Защото, ако не го направим, би трябвало да се замислим какъв е бил смисъла от жертвата на Христос?

Днес е най-тъжният ден от Страстната седмица. Основното му послание е за дълбоко и искрено смирение. 

1 КОМЕНТАР

  1. Реплика към Мария Перфанова:
    Католическото и православното Разпятие се различават по начина, по който представят в изобразителното изкуство приковаването на краката на Иисус. Католиците изобразяват нозете на Спасителя приковани с един общ гвоздей. В православната иконография нозете са приковани поотделно. :eek:




    0



    0