Начало Общество Вера Богоева: „Всичко направено с любов, дарява любов”

Вера Богоева: „Всичко направено с любов, дарява любов”

СПОДЕЛИ

В малката работилничка на Вера Богоева винаги е уютно и приятно. От прозорците й надничат весели зайчета, цветя, слънца и какво ли още не. Мястото, където Вера сътворява красотата, която диктува душата й, е глътка свеж въздух в напрегнатото ни ежедневие. Защото минавайки оттам и надниквайки вътре, човек сякаш забравя изведнъж за проблемите си. Грабват го топлите цветове и интересните предмети, зад които се крие животворният спомен за детството. Грабва го приветливата усмивка на гостоприемната собственичка. Този пъстър свят стопява сивотата на дните ни. Енергията, с която е заредено малкото помещение е способна да накара всеки посетител да забрави поне за малко проблемите си.

Вера е типичен представител на зодия „Рак”. Чувствителна, интуитивна, с усет към красивото и към хората. Преподавала е в бившия Техникум по облекло „Райна Княгиня”. След неговото закриване няколко години е била технолог във гръцката фирма, която преди години изработваше облекла на спортната марка „Аdidas” в града ни. Приложното изкуство обаче винаги е било нейна слабост. Към тази своя страст тя се връща след майчинството си. Тогава отваря настоящата работилничка „Сръчково кътче”, която се намира на улица „Райна Княгиня”. Там тя изготвя украси за различни тържества – сватби, рождени дни, партита. Изработва и красиви картички, покани и ръчно изработени предмети, които превръщат в празник дори делничните дни.

Разказа ми, че може би, е наследила дарбата си от своя баща, който бил самоук дърворезбар и художник. Самата тя обича да рисува. Според нея всичко започва с рисуването.Първоначално пристъпила към осъществяване на идеята си със съвсем други намерения. „Исках да отворя арт работилница, която да бъде по-голяма. Идеята ми беше и други хора от града с творческо мислене, да могат да изявят своята дарба. Например, исках да има човек, който да изработва бижута от полимерна глина, и даже да има кътче, в което самият клиент да може да се превърне в творец – със собствените си ръце да изработва нещо по свой вкус и идея, от наличните в магазина материали. Искаше ми се да има и детски кът, където да се работи с деца, които имат желание за творчество.” – разказа ми тя. „Хората имат нужда да виждат красивото. А в града има много творчески личности, които не смеят да се изявят” – е уверена Вера.

Тя вярва в посланията, които носят предметите. И е убедена, че всичко, което се прави с любов, дарява любов. Справя се с проблемите си, като търси неща, които я откъсват от обичайната обстановка.

Поисках да сподели с читателите ни някои свои идеи за боядисване на яйца. За истинските яйца, които днес се боядисват предложи начин, който самата тя ще изпробва за първи път. Той е следният: Яйцата се увиват в шарен копринен плат, като се завързват с телче или с конец отгоре. След това се увиват и в памучен плат /може да е от стар чаршаф/. Сваряват се добре. Изваждат се от водата и се отвързват. Вече поизстинали се потапят в предпочитаната боя. По този начин шарката на копринения плат трябва да остане върху свареното яйце.

За яйцата от PVC и стироформ, с които може да се направи Великденска украса за дома, тя предложи два варианта за боядисване. Единият е с мраморни бои: Смесват се няколко капки от мраморните бои в съд със студена вода. Разбъркват се с клечка и се потапя яйцето. След това отстраняваме излишната боя с хартия. Изважда се боядисаното яйце и се оставя да изсъхне за няколко минути. По този начин, с мраморна боя, може да се боядиса яйце и само с един цвят.

Пластмасовите яйца най-лесно може да се боядисат със златен спрей. Техниката изисква само напръскване и изсъхване.

Със сигурност аранжировката на тези пъстри яйца ще направи дома Ви по-уютен, а  празника много по-приятен. Ако ли пък сте закъснели с украсата, в малката, уютна работилничка на Вера може да намерите всичко, от което имате нужда. И най-важното: ще бъдете посрещнати и изпратини с добра дума и усмивка.