Начало Култура РК „Традиция“ – Панагюрище ще участва в осмото издание на „Средновековен Търновград“.

РК „Традиция“ – Панагюрище ще участва в осмото издание на „Средновековен Търновград“.

СПОДЕЛИ

Легендата за Ивайло – „смелото сърце“ на средновековна България ще се завърне на крепостта Царевец във Велико Търново с осмото издание на Международния фестивал на историческите възстановки „Средновековен Търновград“. Във фестивала ще участва НД „Традиция“ Шумен и Панагюрище, Сдружение за исторически възстановки „Чигот“ – Варна, Средновековно общество MODVS VIVENDI – София, СИВ „Филипопол, Работилница „Технитар“, Група за историческа фехтовка ХЕМА – София, музикантите от „Летящи номади“, „Ксана“ и „Truverii“ (Румъния) и свободни реконструктори.

Татарските нашествия и живота през 60-те и 70-те години на XIII век, превратностите в живота на „народния“ цар и неговата смърт ще бъдат пресъздадени, чрез живи картини, реконструкции и спектакли от 8 до 11 юни, анонсират организаторите.

През четирите дни на фестивала ще бъде показан ежедневието, кухнята, занаятите, изкуствата и войнски умения на България, Византия и Европа през средните векове. Типичният за епохата бит ще бъде показан във възстановки на лагери по източен и западен образец.

 

Умелите ръце на реконструкторите ще възродят забравени занаяти като калиграфия, иконопис, свещолеене, сечене на монети, производство на хартия, обработка на кожи, грънчарство, ковашки практики, производство на бижута и оръжия. Ще има кулинарни състезания, демонстрация на средновековна кухня и ще бъде разкрита тайната на подправките и на вълшебната напитка – медовината. Изработени по старинни образци брони ще защитят смели мъже в ръкопашни битки, единоборства, бойни игри и турнири. Посетителите на събитието ще могат да видят ревю на средновековна мода и да се забавляват с куклено представление за малки и големи, вечерни концерти и огнено шоу.

Гости от чужбина ще са румънските групи “Кафява мечка”-Букурещ и „Дракони“- Брашов, група “Бели орлови”- Белград, Сърбия, „Historia Bari“-Таранто, Италия и гръцката група “Protospartarii“. За първи път ще се включи словашката група за исторически възстановки “Velikotarnovci” и The Ottomans (Турция).