Начало Култура Рокмузикантът и композитор Симеон Христов представи в Панагюрище първия си роман

Рокмузикантът и композитор Симеон Христов представи в Панагюрище първия си роман

СПОДЕЛИ

Първия си роман на историческа тематика – "Съкровището на Шишман", представи в Панагюрище рокмузикантът Симеон Христов. Мнозина го познават преди всичко като баскитарист и ръководител на емблематичната рокбанда "Епизод", известна с това, че прави изключително патриотична музика по текстове на Вазов, Ботев и други български класици. Срещата с панагюрските им почитатели бе в камерната зала на театъра в петък вечер.
Книгата на Симеон Христов е съчетание на приключенски роман с много история, посочи Стефан Рапонджиев-главен библиотекар на библиотека "Стоян Дринов".Произведението третира темата за падането на България под турска робство, а най-интересният образ е този на патриарх Евтимий, каза още Рапонджиев. Според него умелото съчетание на приключенски елементи и исторически събития прави романа интересно и увлекателно четиво.
Винаги съм смятал, че това, с което ще се занимавам е литературата, разказа авторът на книгата Симеон Христов. От малък той имал влечение към писаното слово, отдавала му се сатирата, интересувал се и от журналистика. Изпитвал любов към патриотичните стихове на нашите поети-класици, което по-късно го тласнало в посока по-различна от литературата, а именно правенето на родолюбива музика. Китаристът смята, че ще продължи с писаното слово, особено след като дойде моментът да се раздели с пеенето. "Епизод" представиха и последния си албум, наречен "Моята молитва". Освен песните, включени в него, музикантите изпълниха и парчета от предишните си два албума. Силно бяха аплодирани песни като "На прощаване", "Кочо", "Майци си", "Моята молитва" и др. Феновете на "Епизод" имаха възможност да си купят книгата, албума, както и тениски с името на групата и патриотични текстове.
Гостуването на рокбандата се осъществи по покана и инициатива на общината и Градска библиотека "Стоян Дринов" като част от културния календар на Панагюрище, посочи Магдалена Македонска – главен експерт "Култура и вероизповедание". От друга страна Стефан Рапонджиев винаги търси интересното и различното. Днешното събитие не е първото от този род, посочи още Македонска като припомни промоцията на книгата "Първата рокопера", също съчетана с концерт.

Утре очаквайте интервю с автора