Начало Общество Розопроизводители от Стрелча, Сопот и Казанлък протестират срещу ниските изкупни цени

Розопроизводители от Стрелча, Сопот и Казанлък протестират срещу ниските изкупни цени

СПОДЕЛИ

Розопроизводители от Стрелча и Казанлъшко протестират срещу ниските изкупни цени на розовия цвят. Цената на розовия цвят падна до 1, 60 лв килограма тази година, като в сравнение с други години цената на килограм е достигала до 3, 4 лв. Протестиращите твърдят, че има картел.

В Стрелча протестите продължават и днес, като е възможно временно да затворят пътя до Панагюрище. До 13,30 имат право на стачни действия.

От Карловско и Сопот ще се срещнат с омбудсмана Мая Манолова, която ще направи опити да им помогне.

Вчера пред БНТ земеделският министър Румен Порожанов заяви, че въвеждането на минимална изкупна цена за розов цвят е невъзможна законодателна мярка, но допълни, че производството на маслодайна роза трябва да се регламентира откъм качество и отношение между производители и дестилерии.

Като основен проблем на розопроизводителите тази година той очерта свръхпроизводството. Според розопроизводители от с. Дъбене проблемът е в малкото дестилерии, а не в голямото производство. Основният проблем е в голямата реколта на рози, като розопроизводството е разпростряно на над 40 000 дка., като очакваното количество е над 16 000 тона розов цвят, заяви Румен порожанов. Това надхвърля капацитета на розоварните, които трябва да го преработят, допълни той.

Дестилериите са между 30-40, а няколко имат налични количества розово масло и не са отворили за преработка тази година, отбеляза Порожанов. Той заяви, че ще се одобри помощ за регистрираните производителите на база декар, като помощта ще е малко под 1 лв. на декар или около 30 стотинки на килограм розов цвят.

Минималната изкупна цена е невъзможна мярка, заяви Порожанов. Трябва да се реграментира производството и да се сертифицират производителите, да се гарантира качеството на маслото, допълни той. Трябва да се регламентират и отношенията между дестилериите и розопроизводителите.