Начало Общество С балони в небето БМЧК-Панагюрище отбеляза Световния ден за борба с рака

С балони в небето БМЧК-Панагюрище отбеляза Световния ден за борба с рака

СПОДЕЛИ

IMG_4938

Десетки пъстроцветни балони полетяха днес в небето над Панагюрище, в знак на съпричастност към болните от рак и жертвите на коварната болест.

IMG_4926

Така младежите от БМЧК – Панагюрище за трета поредна година отбелязаха 4 февруари – Световния ден за борба с рака.

Младите доброволци раздаваха информационни брошури на площад „20 април“ и запознаваха хората със заболяването и по какъв начин може да бъде предотвратено неговото възникване.

IMG_4914  IMG_4911

Балоните пък бяха пуснати от дечица, излезли на разходка със своите майки.

IMG_4920

IMG_4922

IMG_4935

Световният ден за борба с рака (World Cancer Day) се отбелязва ежегодно на 4 февруари, от началото на 2005 година. Целта на този ден – привличането на общественото внимание към този глобален проблем, да припомни колко опасни и често срещани са раковите заболявания.

Не е тайна, че ракът е една от водещите причини за смърт в световен мащаб. Но експертите казват, че в днешно време са добре известни причините за рак, и това дава възможност да се предотвратят около една трета от новите случаи.

 

Същност:

Ракът е общо наименование на група заболявания, свързани с анормален растеж на клетките с потенциал за навлизане или разпространение в други части на тялото. Не всички тумори са ракови. Доброкачествените са тези, които не се разпространяват в други части на тялото.

Признаци:

Възможните признаци и симптоми на рака включват новообразувани бучки, анормално кървене, продължителна кашлица, загуба на тегло, промени в перисталтиката и други.

Начини за предотвратяване:

Като не се пуши, ядат се повече зеленчуци, плодове и пълнозърнести продукти, яде се по – малко месо и рафинирани въглехидрати, поддържа се здравословно тегло, правят се упражнения, ограничава се излагането на слънце

Болестта е причина за около 8,2 милиона или 14,6% от всички смъртни случаи.