Начало Общество С благодарствен молебен и духова музика ще отбележим Съединението на 2 септември

С благодарствен молебен и духова музика ще отбележим Съединението на 2 септември

СПОДЕЛИ

132-та годишнина от обявяването на Съединението отбелязваме в Панагюрище на 2 септември.

Честванията ще започнат от 11:00 часа с благодарствен молебен на площад „20-ти април”. Почит към личностите, дали своя принос за обединяването на Княжество България с Източна Румелия, ще бъде отдадена с поднасяне на цветя пред паметната плоча на площада. Ще се състои и концерт на Духов оркестър „Делчо Радивчев” при Народно читалище „Виделина -1865”.

В музейните архиви е запазен дневник на Павел Захариев Койчев с бележка, че на тази дата през 1885 година е обявено Съединението – едно от най-значимите събития за страната ни след Освобождението – в Панагюрище. Будните жители на града активно се включват в движенията за обединяване на България. На 2 септември, дни преди предварително обявената дата 15 септември, без да дочакат нареждане от Централния комитет, панагюрци вземат решение за сваляне на румелийската власт и обявяват Съединението в града си.

Избухва бунт, овладян още на същия ден от полицията. Заради опасността организаторите да бъдат арестувани, комитетът ускорява начинанието, като изпраща свои представители в Чирпан, Сливен и други селища, за да поведат бунтовнически групи към Пловдив.

Знамето, символ на обединението, е издигнато от Тодор Хаджикирилов, Събко Милков и Антон Оряшков. Техни сподвижници са Стефан Щърбанов, Ильо Радивчев, Ганчо Перфанов, Стефан Станчев, Тодор Шопов и много други патриоти от града и региона. С това знаме панагюрци се сражават в Сръбско-българската война два месеца след паметното събитие.