Начало Култура С дефиле, огньове и фойерверки откриват Първият международен фест „Пъстър свят“

С дефиле, огньове и фойерверки откриват Първият международен фест „Пъстър свят“

СПОДЕЛИ

templates/piavariant5/css/editor.css">

 

                                                                                                 От утре Панагюрище ще бъде домакин на Първи международен младежки танцов фестивал “Пъстър свят”. Откриването ще се състои на 6 септември, денят, в който честваме 128-та годишнина от Съединението на Източна Румелия и Княжество България.  Провеждането на Фестивала ще бъде в два поредни дни – петък и събота, на централния площад в града, съобщават от Общинска администрация.

Фестивалът се организира от Община Панагюрище в партньорство с Общински младежки парламент и Държавна агенция за българите в чужбина. В него ще вземат участие единадесет танцови състави от страната и чужбина с около 300 участници. Украйна ще бъде представена от Народен ансамбъл за танци „Придунавие” от гр. Измаил с художествен ръководител Фаина Василевна Георгиева. Танцов състав „Български извор” с художествен ръководител Елена Мишкой от гр. Тараклия ще представи характерните  за Република Молдова танци. От Република Сърбия гост ще бъде Фолклорен състав „Младост” от Босилеград с художествен ръководител г-н Котев.

На Международния младежки танцов фестивал “Пъстър свят” Република България ще бъде представена от осем състава:

Фолклорен ансамбъл „Граово”, гр. Перник с ръководител Александър Нецов;

– Школа за народни танци „Луди Млади” , гр. Пловдив с ръководители Петя и Цвятко Маринови;

– Фолклорен танцов състав „Арсенал”, гр. Казанлък с художествен ръководител Ваня Минчева;

– Фолклорен танцов състав „Искра”, гр. Летница, обл. Ловеч с ръководител Даниел Георгиев;

– Детско- юношеска танцова формация „Майсторите на танца”, с. Драгичево, община Перник с художествен ръководител Красимир Димитров;

– Танцов ансамбъл „Г. Делчев” от София с ръководител Асен Павлов;

– Сдружение „Фолклорен ансамбъл Родолюбие Кюстендил”, гр. Кюстендил с ръководители Симеон Васев и Васил Василев;

– Детски фолклорен танцов ансамбъл „Тангра” – с. Попинци,  общ . Панагюрище с художествен ръководител Мария Терзийска.

            Изключително тържествено ще бъде официалното откриване на Първия международен младежки танцов фестивал “Пъстър свят”, Панагюрище`2013. Програмата ще започне на 6 септември в 17:30 часа с дефиле на участниците, водени от Духов оркестър “Делчо Радивчев” при Народно читалище “Виделина – 1865” – Панагюрище, по предварително начертан маршрут от кръстовището на улиците “Ст. Финджеков” и “Г. Бенковски” до площад “20-ти април”. На всеки състав ще бъде предоставена възможността да се представи пред гостите, журито и публиката с 2-минутен танц, след което ще започне официалната церемония по откриване на Международния фестивал “Пъстър свят”.

 Кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки, който е и патрон на фестивала, ще издигне националното знаме по повод 128-та годишнина от Съединението на България, ще приветства участниците и гостите на града и общината и официално ще даде началото на Първия международен младежки танцов фестивал “Пъстър свят”, Панагюрище`2013. Минути по-късно на сцената ще излезе девойка с факла в ръка и пъстроцветни панделки, символизиращи танцовите състави, които идват от различни краища на страната ни и чужбина и носят със себе си своя натюрел. Огънят на Фестивала – символ на пламъка, който гори във всяко сърце на танцьор, ще бъде запален от председателя на организационния комитет и заместник-кмет на община Панагюрище г-жа Галина Матанова и от представители на съставите, участници във Фестивала.

Програмата ще завърши с музикално-танцовата постановка “Възрожденски разкази”. Спектакълът е изграден по стихове на Христо Ботев, умело съчетани с музика, видео и светлинни акценти. Посредством магията на танца и майсторското изпълнение на професионалните танцьори от Ансамбъл “Чинари” – София, публиката ще може да съпреживее жаждата за свобода, волята и жертвоготовността на панагюрци  от онези славни моменти на Априлското въстание. Хореографията на спектакъла пресъздава борческия дух и сила на всички българи от различните етнографски области по време на Възраждането. Сценарист и режисьор е Асен Павлов. Музиката е на Група Булгара, Ева квартет , Кирил Владов и Дует Двуглас – Даниел Спасов и Милен Иванов. Хореографията е дело на Асен Павлов и Анатолий Клочков.

За финал на официалното откриване на Първия международен младежки танцов фестивал “Пъстър свят”, Панагюрище`2013 небето над града ще бъде озарено от празнични илюминации.