Начало Общество С огнена панделка БМЧК-Панагюрище отбеляза Световния ден за борба срещу ХИВ/СПИН

С огнена панделка БМЧК-Панагюрище отбеляза Световния ден за борба срещу ХИВ/СПИН

СПОДЕЛИ

Всяка година на 1 декември доброволците на БМЧК – Панагюрище отбелязат Световния ден за борба срещу ХИВ/СПИН с информационна кампания на територията на града.

Инициативата им започна с раздаване на информационни брошури в училищата в града, а в 18:30 часа младите червенокръстци се събраха на площад “20 април”, за да направят традиционната панделка от свещи, с която изразиха своята съпричастност към хората, засегнати от страшната болест.

Символът на Световен ден за борба със СПИН е червената панделка. Тя е създадена преди 12 години от група художници, нарекла се “Visual AIDS”. Символ е на солидарността към хората, живеещи с ХИВ и обединява усилията на хората в общата борба срещу болестта. Червеният цвят на панделката едновременно символизира любовта и кръвта и така изразява съпричастността към засегнатите от заболяването и болката, причинена от загубата на близките, починали от СПИН. Червеният цвят също е и предупреждение да не се подхожда лекомислено към проблема и да не се пренебрегва едно от най-големите предизвикателства на нашето съвремие.