Начало Бизнес С подкрепата на „Асарел-Медет“АД: В София се проведе конференцията за зеления...

С подкрепата на „Асарел-Медет“АД: В София се проведе конференцията за зеления преход Green Transition

СПОДЕЛИ
Предизвикателствата на Зелената сделка бяха обсъдени днес на международната конференция „Green Transition 2022: Иновации, инвестиции и справедлив преход“. Организатори бяха медиите Dir.bg и 3E-news, а сред компаниите, които подкрепиха събитието, бе и „Асарел-Медет“АД. Второто поредно издание на форума събра на едно място европейски и български лидери, водещи експерти, представители на бизнеса, неправителствения сектор и медиите.
Представител на „Асарел-Медет“ по време на Green Transition беше инж. Ивайло Василев – директор „Инвестиционни проекти и развитие“. Той се включи в сесията „Региони в развитие“ и запозна участниците с приноса на компанията за устойчивото развитие на региона.
Зеленият преход е предизвикателство, но и голяма възможност за устойчиво развитие и зелени иновации. Нашата формула е да приоритизираме дигиталната трансформация и внедряването на автоматизирани системи от световните технологични гиганти. Другият важен аспект е участието ни в научноизследователските проекти по програма „Хоризонт“.
„Асарел“ е единствената българска компания в международния изследователски консорциум, ръководен от финландски научен институт. По проектите X-Mine и AGEMERA се тестват нови технологии, считани за бъдещето на минното дело заради по-малкия екологичен отпечатък, като се прави проучване за потенциала на Стария континент по отношение на критичните материали, които са необходими за европейския зелен преход“, каза инж. Ивайло Василев. „Смятам, че ние – българите – трябва да имаме повече самочувствие и да си поставяме амбициозни цели. В Панагюрище успяваме да покажем как в един неголям български град, как в една българска компания могат да се правят неща на световно ниво“, каза той и даде за пример наградата на председателя на Надзорния съвет Димитър Цоцорков от Глобалния договор на ООН. „Това е признание за целия ни екип, за нашите инвестиции в устойчивост и за това как иновациите в индустрията и дигиталната трансформация помагат за постигането на целите за устойчиво развитие. Ние вярваме, че двигател на промяната са хората, затова даваме голямо поле за иновации в компанията с програма за предложения с полезен ефект. Разбирането ни е, че когато бизнесът успява, успяват и регионите, и България, и хората на България. А за да се развива устойчиво, бизнесът има нужда от предвидима среда, добър бизнес климат и дългосрочна визия“, каза в заключение инж. Василев по време на една от четирите тематични сесии.
Green Transition започна с две общи сесии, които бяха открити от президента Румен Радев, който в изказването си посочи важността на разработките на Минно-геоложкия университет и на Техническия университет по въпросите за зеления преход.
Във форума участваха още европейският комисар по сближаване и реформи Елиза Ферейра, комисарят по икономика Паоло Джентилони, комисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел, президентът на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер и др.
Сред основните говорители беше консултантът по устойчиво развитие Боян Рашев, който обърна внимание, че целите на зеления преход изискват да разбираме важността на базовите индустрии, защото без достъпна енергия и метали трансформацията не е възможна. „Нужно е да обърнем внимание също и на образованието, защото днес младите не знаят откъде идват частите за смартфона, който използват. На бизнеса му трябват не спуснати отгоре директиви, а свобода, за да остане лидер в процеса на зеления преход и да инвестира в устойчивото развитие“, обобщи още той.