Начало Култура С тържествен концерт отбелязахме Деня на народните будители (ВИДЕО)

С тържествен концерт отбелязахме Деня на народните будители (ВИДЕО)

СПОДЕЛИ

Многобройна публика препълни голямата зала на Театъра, за да се наслади на тържествения концерт-спектакъл „ЧЕСТ И СЛАВА, ВЕЧНА СЛАВА ВАМ, БУДИТЕЛИ НАРОДНИ“, по повод 1 ноември.

Празничната програма обедини на една сцена ученици от всички училища от града, самодейни колективи и читалищни състави.

Възрожденските идеали са тези, които ни идентифицират като българи и затова сме длъжни да помним и обичаме своите будители. С песни, танци и слова бяха припомнени делата на знайни и незнайни книжовници, общественици и революционери, оставили трайна следа в нашата история.

Организаторите на концерта – Община Панагюрище и Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище отправиха послание към всички жители и гости на Панагюрище с думите на Стоян Омарчевски: „…първата наша грижа е да обърнем погледа на нашата младеж към всичко ценно и светло от нашето минало и да я приобщим към това минало, за да почерпи тя от него бодрост и упование, сила и импулс към дейност и творчество. Нашата младеж трябва да знае, че животът само тогава е ценен, когато е вдъхновен от идейност, от стремеж; само тогава животът е съдържателен и смислен, когато е обзет от идеализъм, когато душите и сърцата трептят за хубавото, националното, идеалното, а това е вложено в образите и творенията на всички ония наши дейци, които будиха нашия народ в дните на неговото робство, които го водиха към просвета и национална свобода през епохата на възраждането и които му създадоха вечни културни ценности през неговия свободен живот…“

В началото на концерта всички присъстващи – участници и зрители, получиха плакати-постери с ликовете на нашите будители и флаери с текста на химна на народните будители, който бе изпят на финала на концерта.

В концерта взеха участие Духов оркестър „Делчо Радивчев“ и Вокална група „Радеан“ при Народно читалище „Виделина-1865“, град Панагюрище.

Танцьорите от Формация за народни танци „Средногорска жарава“, танцьорите от Танцов състав „Бътава“ и Клуб „Луда Яна“, с ръководител и хореограф г-жа Мария Бензарова.

Танцьорите от Клуб по народни танци към Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище, с ръководител и хореограф г-жа Елеонора Найденова, Вокална група „Звънче“ към Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище, с ръководител г-жа Стефка Стефанова, ученици от Клуб „Млади възрожденци“ към Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище, с ръководител г-жа Иванка Тодева, ученици от Клуб „Репортер“ към Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище, с ръководител г-жа Красимира Василева М-Бай, ученици от СУ „Нешо Бончев“, с ръководител г-жа Юлия Богоева, директорът на Общинска библиотека „Стоян Дринов“ г-н Стефан Рапонджиев.

Тържественият концерт-спектакъл „ЧЕСТ И СЛАВА, ВЕЧНА СЛАВА ВАМ, БУДИТЕЛИ НАРОДНИ“ завърши с празнични илюминации.

СНИМКИ ОТ КОНЦЕРТА