Начало Култура С творби на панагюрския художник Стефан Божков започва Аполония

С творби на панагюрския художник Стефан Божков започва Аполония

СПОДЕЛИ
Реклама

С творби на панагюрския художник Стефан Божков ще бъде открито тазгодишното издание на Аполония в Созопол. Това сподели за ПИА самият той и издаде подробности от предстоящата експозиция. За пореден път артистичният тандем Кольо Карамфилов и Стефан Божков ще отправят художествено предизвикателство, което ще е своеобразно продължение на проекта „Мерси“,който бе представен за първи път преди две години във Велико Търново. Двамата художници се познават от години, но за първи път тогава творят в екип. Някои от творбите им са представени в цикли, а други като самостоятелни творби. Интерес предизвиква цикъл от 11 ключалки, през които прозира голо женско тяло. Друга поредица на Стефан Божков носи името “Наранени пространства”. Върху чистите и гладки платна той е стрелял с ловна пушка.

Новият съвместен проект на тандема Божков-Карамфилов, с който ще бъде открита Аполония, носи името „Джепето скуул“. „Хрумна ни да го кръстим така, защото галерията се намира в бивше училище и темата за училището и нещата, които са ни се случили там е основният лайтмотив“, обясни художникът. „Едната ми работа са дървени корита от стари училищни печки – имам няколко такива, върху които са запазени следите от самите печки. Другата ми творба е двуметров гребен от дърво, облегнат на голямо метално огледало, а зъбците му са прогорени от ресането“, разказва Божков. Другата работа на художникът е голям дървен нож, забит в метален куп. „Идеята е,че мекотатат и нежността могат да пробият и най-здравото нещо“ – пояснява художникът.  В поредицата  “Ишихарас муун” за тестване на далтонизъм, Божков и Карамфилов шаржират собствените си недостатъци.. Кольо Карамфилов ще представи портрети на класа си и няколко пластични глави. В изложбата ще бъдат включени творби и на Валери Чакалов, сред които, отново тематично свързани с темата за българското училище, са три стари седалки от чинове, с бонбони „кръц-кръц“ върху тях.

Стефан Божков е роден през 1961 година в Панагюрище. След това завършва Художествена гимназия в Казанлък и Художествената академия. Участва в стотици изложби и пленери у нас и в чужбина. От 1986 г. до сега Стефан Божков е направил оформлението на над 300 български и преводни книги. Той илюстрира поезия, проза и детски приказки. Бивш кадър е на БНТ и БТА. Основните му самостоятелни изложби в страната са в София, Пловдив и Варна. Участвал е със свои творби в национални и международи кураторски проекти, представяни в САЩ, Латвия, Чехия. Носител е и на награди от II международно триенале на графиката в Прага, от конкурсната изложба “Фантастична графика” и др. Предпочитаните техники на Стефан Божков са литографията и смесените техники (от фотография, рисунка, релеф, преге, колаж и др.).

Тазгодишната „Аполония“ в Созопол започва на 30 август. Програмата на най-голямото културно събитие у нас вижте тук:

http://www.apollonia.bg/bg/programme