Начало Култура Събират книга за театралната самодейност на читалище „Виделина – 1865“

Събират книга за театралната самодейност на читалище „Виделина – 1865“

40
0
СПОДЕЛИ
1_April 1876_1
Участниците в мащабния театрализован спектакъл на открито „Знамето“ през 1996 г. за тържественото честване 120 години от Априлската епопея 1876. Неин режисьор-постановчик е бил покойният Лука Карайлев.

Книга, в която ще бъде събрана и представена театралната дейност в читалище „Виделина“ събира в момента панагюрецът Иван Радулов. Самият той е бил един от най-активните самодейци към читалището над 30 години. Участвал е и в няколко певчески формации.

Повод за това негово начинание са предстоящите годишнини:  150-та годишнина от създаването на читалището, 145-та годишнина от първата играна постановка на сцената му и 170-та годишнина от рождението на първия негов председател Петър Карапетров – Черновежд, които ще бъдат отбелязани догодина.

В книгата ще бъде обхваната театралната дейност още от първата играна постановка на сцената на „Виделина“. Авторът на книгата споделя на страниците на вестник „Време“: „През тази година се извършва мащабна издирвателска работа на документални материали – текстове и снимки на организатори, режисьори и самодейци, участвали в постановките близо век и половина. Използвам случая да призова всички настоящи и бивши театрални дейци, приятели, близки и роднини на участници, които не са вече между нас, за предоставяне в срок от един месец на снимки, спомени и материали, свързани с театралната и музикално-сценичната дейност при панагюрското читалище.“

Събраната книга ще кандидатства по „Проект за стимулиране на местни творци“ към общината.

Големанов 2014
Днешната театрална формация след постановката „Големанов“, играна през месец юни т.г. в Седмицата на изкуствата. Режисьор: Дочка Кацарева