Начало Общество Сайтът на общината с най-пълни графи в секция „Достъп до информация”

Сайтът на общината с най-пълни графи в секция „Достъп до информация”

СПОДЕЛИ

Институциите в Пазарджишко сега наваксват норми по ЗДОИ

 На традиционната годишна среща с 27-те координатори на Програма „Достъп до информация” (ПДИ) бе отчетена обстановката към момента по действието на Закона за достъп до информация по оста между администрацията и заявителите и бе анализирана работата на институциите за 2017 година. Срещата се организира в рамките на проект „Консултативен център за прозрачност”, финансиран от Фондация „Америка за България“.
В Пазарджишка област специфичното е, че повечето от субектите по ЗДОИ със закъснение изпълняват новите стари текстове на закона (те влязоха в сила от януари 2016 г.), които трябва да са публикувани на сайтовете им, включително и годишни отчети за работата по ЗДОИ и отчети за поисканата информация за повторно ползване.
На електронните страници на общините нужната информация като цяло не присъства или присъства частично. Най-пълни графи в секция „Достъп до информация” има на сайта на община Панагюрище, където впечатление правят линкът към портала за отворени данни (в него институциите-субекти по ЗДОИ вече публикуват информацията, която администрират) и публичната информация по Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и Закона за защита на класифицираната информация. Сравнително пълни „витрини” има община Пазарджик, а прогрес се наблюдава и в няколко други общини като Пещера, Сърница, Стрелча и Лесичово. Оскъдни по линия на ЗДОИ са сайтовете на общините Септември и Белово, които през 2017-а са били страни по дела по закона, заведени от недоволни заявители.
Сред другите институции отличник не само в областта, а и в страната, безспорно е РИОСВ-Пазарджик. Еко инспекцията, която за 2017-а зае третото място от 556 институции, е изпълнила нормите по закона и продължава да обслужва експресно граждани, фирми и НПО, търсещи информация. Усилено качват информация в момента много други дирекции и териториални поделения, докато същото не може да се каже за новите субекти по закона – читалища, библиотеки, музеи и архиви. Масово на сайтовете им няма секции „Достъп до информация”, а причината за това е основно незнанието на закона. Директори, председатели и секретари обаче обещават да влязат в крачка в най-скоро време.
По време на годишната среща наред с анализа на обстановката и годишният доклад на Програмата, бяха представени и тенденциите и проблемите в законодателството през 2017-а, случаите, постъпили за правен съвет, както и съдебните дела, подкрепяни от ПДИ. Традиционно бе определен и координаторът на 2017-а. За втора поредна година това е координаторът за Пазарджишка област Тодор Гроздев, който получи специална грамота и парична премия от изпълнителния директор на ПДИ Гергана Жулева. Досега координатор не е печелил наградата в две поредни години.