Начало Общество В Баня събират средства за възстановяване на най-старата камбана на храма „Свети...

В Баня събират средства за възстановяване на най-старата камбана на храма „Свети Николай“

СПОДЕЛИ

В панагюрското село Баня от февруари тече кампания за набиране на средства, с които да бъде възстановена първата, най-стара, камбана на храма „Св. Николай“.  

Основният инициатор на кампанията е баненецът Лука Стефанов, който е дългогодишен член на църковното настоятелство. Пред репортер на ПИА пенсионираният учител и бивш директор в местното училище разказа накратко историята на камбаната. Преди доста години тя била открадната.

„Тогава свещеник беше отец Стоян Манолов, вечна му памет. Той ни организира да започнем да събираме средства за отливането на нова камбана. От дарения на жителите на селото се събраха 1000 лева, но нужни бяха около 3000 лева. Оставащите средства бяха дарени от фирма, благодарение на наш съселянин, който работеше там като счетоводител. Така новата камбана бе отлята, осветена от отец Атанас Манолов и поставена в църквата.“ – разказва Стефанов. Няколко години след това обаче откраднатата камбана бива открита в къща в Троян. След като банци я виждат първо на снимка и я разпознават, отиват и си я вземат. Още тогава забелязват, че от камбаната е отчупено парче, вероятно при свалянето ѝ от крадците. По-късно камбаната се пуква и „гласът“ ѝ вече не е така хубав.

В началото на миналия месец Лука Стефанов решава да подеме кампания и се обръща чрез фейсбук страницата Курорта Баня към жителите на селото, като ги призовава да съберат средства и подпомогнат църковното настоятелство за възстановяването на камбаната.

Интересна част от историята на старата камбана е, че тя е отлята в камбанолеярната на братя Велеганови в Пловдив.

Фирма „Велеганов“ гр. Пловдив е създадена през 1872 година от братята Лазар и Иван Велеганови.
Функционирането на фирмата съвпада с предосвободителната епоха на България, и братя Велеганови участват дейно в подготовката на Априлското въстание, като леят лъвчета и куршуми за въстаниците. След като турските власти залавят Иван Велеганов (и след изтезания той умира в затвора), вторият брат Лазар продължава да разширява дейността на фирмата. Започва да лее църковни камбани, свещници и друга църковна утвар.
Днес същата дейност продължава да развива инж. Георги Лимонов, зетят на майстора Лазар Велеганов. Именно Лимонов отлива новата камбана в банския храм.
Вероятно пак на същата фирма ще бъде възложен ремонтът на старата камбана, като цената е трудно да бъде определена с точност, защото тя се определя от цената на метала, който в случая е бронз, както и от други фактори.
„Сигурно ще са нужни около 3 000 лева.“- предполага Лука Стефанов и се надява средствата да бъдат събрани и старата църковна камбана отново да оглася Баня.