Начало Култура Съвместна изложба на панагюрските художници Петя Узунова и Николай Радулов

Съвместна изложба на панагюрските художници Петя Узунова и Николай Радулов

114
0
СПОДЕЛИ

На 9 юни в Панагюрище ще бъде открита съвместната изложба „Полихромно – монохромно“ на панагюрските художници Петя Узунова и Николай Радулов. Мястото на събитието е фоайето на Театър Дом-паметник, часът – 17:30. Названието на творческата изява идва от два термина в изобразителното изкуство – полихромно – синоним на многоцветност и монохромно – едноцветно. Двата термина имат символен смисъл, който дава възможност да се очертаят вида творби, които ще бъдат показани в експозицията. В нея ще могат да се видят произведения, обхващащи диапазона от пълнокръвна живопис и графика, създадена с повече от един цвят, до рисунки и графики, в които е ползвана само една багра.

"Силуетно", художник Петя Узунова
„Силуетно“, художник Петя Узунова

Произведенията в самата експозицията могат да бъдат поставени в три основни изобразителни категории – живопис, графика и рисунка, като общият им брой ще е около 40. Те проследяват творческите търсения и достижения на авторите, направени през последните няколко години. Двамата автори са докторанти в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив (АМТИИ), в научна специалност Методика на обучението по изобразително изкуство. Петя Узунова е първа година, а Николай Радулов – трета.

Петя Узунова
Петя Узунова

Петя Узунова завършва мгистърска степен в специалност Педагогика на обучението по изобразително изкуство със специализация Графика в АМТИИ, през 2013 г. Има участия в общи изложби в Панагюрище и страната. Работи предимно в областта на изящната графика и рисунка.

Николай Радулов
Николай Радулов

Николай Радулов през 2010 г. завършва магистърска степен в специалност Педагогика на обучението по изобразително изкуство със специализация по Живопис, също в АМТИИ – Пловдив. До момента има зад гърба си две самостоятелни изложби – в Пловдив и Панагюрище, а също и множество участия в общи художествени изложби в страната и чужбина. Член е на Дружеството на пловдивските художници. През 2011 г. реализира скулптурна композиция посветена на 100-годишнитата от основаването на Панагюрски колонии. Също е и художествен оформител на няколко книги. Негови произведения присъстват в частни колекции в страната и чужбина. Работи в областта на живописта, скулптурата и рисунката.

Самата идея за съвместния арт проект се ражда неотдавна. Понастоящем тя намира реализация в следствие на поканата, отправена към художниците от зам.-кмета Галина Матанова.

Творбите на двамата автори имат богат символен език, в който са скрити личните им възприятия на света около тях в даден момент от живота им. В тях може да се открие дълбок философски смисъл, загадъчност и богата емоционалност. Изложбата ще бъде първото културно събитие, с което ще се открие тазгодишната Юнска седмица на изкуствата, станала традиционна за града ни.

"Неименувана", художник Николай Радулов
„Неименувана“, художник Николай Радулов