Начало Култура Семинарът „Справяне със стреса в работата“ събра в Стрелча читалищни служители

Семинарът „Справяне със стреса в работата“ събра в Стрелча читалищни служители

СПОДЕЛИ

Очаквано успешно премина тридневният семинар за „Справяне със стреса в работата“, организиран от РЕКИЦ „Читалища“ – Пазарджик, за читалищни служители от областта. Заради актуалността на темата и потребността от подобни занимания, заради активността на участниците и специфичния организационно-методичен подход на обучението. И не на последно място, заради добронамереността на стрелчани и уюта на средногорския град на розата – Стрелча. Където, за пореден път, своите колеги посрещнаха – гостоприемните домакини от местното читалище „Просвещение-1871 г.“: председателят Мариана Няголова, библиотекарят Пепи Козарекова и Димитрийка Янкова от помощния персонал. С координация по предварителната организация, от секретаря Румяна Колева.

Срещата започна като дружеско споделяне на опит в читалищното фоайе на изкуствата, където беше подредена изложба „Магията на стрелчанската земя“  и „Снимки от стара Стрелча“. Продължи в библиотеката и салона на читалището. Завърши с подаръци от местния бизнес и почерпка с българска питка, стрелчанска чубрица и домашен мед. Имаше и цветя. Гостуването достави радост за сетивата и благост за душата, в контекста на темата. 

В истинска противострес-работилница се превърна същинското тренингово занятие, базирано върху основните характеристики и свойства на българския фолклор, да дава: упование, надежда, вяра, сила, устрем, жизненост и усещане за подкрепа. Имаше възпроизвеждане на картини, песни, танци, мъдрости и знания от народното творчество; аромати на български билки и вкус на храни по традиционни български рецепти, приготвени на място от обучаващите се. Упражниха се стари практики за сливане и съюзяване с природата. За достигане до ново знание чрез преживяване, лично участие и вглеждане в себе си. За формиране на по-висока стресоустойчивост. И за изработване на успешни стратегии за управление на стреса, до нива – в които да дава прилив на енергия, мотивация, виждане на възможности и по-широки хоризонти. 

Вдъхновение дойде от българските: ритми, народно словесно творчество, везба, занаятчийство, кухня, вярвания, наричания, растения; от пословичния усет на българина към цветове, форми и красота, пренесен до днес; от закодирания, вечен стремеж за по-добър живот и за продължение на рода. 

Обсъдиха се идеи за представяне на живо българско наследство от Пазарджишко в електронното издание и Фото-конкурса на ЮНЕСКО, по повод 20 години Конвенция 2003 за опазване на световното културно многообразие. Планира се инициатива за 24 август т.г., когато Васка Спасова, секретар на читалище „Просвета-1911“ в Розово ще приготвя характерно за селото ястие, с предаване на рецептата. В присъствието и на представители от други читалища. 

А, че „Българският фолклор е оръжие срещу стреса“, беше препотвърдено от спектакъла „Песента на косачите“ на Музикално-танцова група „Бащино огнище“ към стрелчанското читалище – представен на лятната сцена, в програмата на инициативата „Тематичен уикенд“ на Община Стрелча и читалище „Просвещение-1871 г.“ . С участието на певческия и танцов колективи на читалище „Хаджи Найден Йованович-1935“ с. Юнаците.

Като теренно практическо занятие в семинара, бяха проведени разговори с множеството от публика, изпълнители и организатори на събитието. Там, в парка с лятната сцена, преди и след представлението на „Песанта на косачите“.

Участниците в семинара за „Справяне със стреса в работата“ бяха специални гости на „Тематичния уикенд“ във вечерта на 12 август, посрещнати радушно от всички. Отвърнаха с много усмивки, заявки за приятелства, бурни аплодисменти. Поздрав към, организатори, изпълнители и публика, отправи ръководителят на Регионалния читалищен център в Пазарджик, Радка Енчева-Кочева. 

„Справяне със стреса в работата“, точно  чрез български фолклор -беше и начин за привличане на вниманието на общностите към богатството и силата на нашето културно наследство, към хората които го носят и го пазят живо, към това какво ни дава то и защо да го показваме на света. Като поредна регионална инициатива на Пазарджишкия читалищен център, посветена на честванията за 20 годишнината на Конвенция 2003 на ЮНЕСКО.

Информира: инж. Радка Енчева-Кочева, РЕКИЦ „Читалища“ – Пз