Начало Общество Ще възстановяват Талпената къща и Лесопарка в панагюрското село Баня

Ще възстановяват Талпената къща и Лесопарка в панагюрското село Баня

277
0
СПОДЕЛИ

Image_3685708_126

В момента текат обществени поръчки за два спечелени проекта, е съобщил за Радио „Фокус” – Пазарджик кметът на панагюрското село Баня Стоян Ножделов. Единият е за Лесопарк в селото, а другия е за Талпената къща. Предвижда се реставрация и ремонт на къщата, а също и помощните сгради около нея. Освен това там ще бъде направена Етнографска сбирка. Талпената къща е известна с това, че няма нито един пирон, въпреки, че е сглобена от дърво. 

Известната „талпена“ къща в село Баня ще бъде ремонтирана по проект, който кметството спечели чрез Местна инициативна група „Панагюрище, Стрелча, Лесичово“. Тя се оказа свързана с рода на известните боксьори Кубрат и Тервел Пулеви, писа преди време Мадлена Георгиева в ПИА. Новината съобщава пръв вестник „Време„. Според изданието, по данни от имотния регистър, Талпената или още Пулевата къща е била собственост на дядото на именитите боксьори. Той обаче напуснал селото, когато бащата на Кубрат и Тервел – Венко Пулев, бил още невръстно хлапе и се заселил в Пловдив, а по-късно семейството се е преместило в столицата.

Основата на талпената къща е от камък, споен с глина. Всичко останало без керемидите е от местен зимен дъб и глина. Родовата легенда разказва, че мястото, където е построена къщата, някога е било дъбова гора. Майсторите на място секли и обработвали стволовете. Гредите и талпите за градежа били оформяни на ръка с брадва, пише Любомир Илков във вестник „24 часа“.

Носещите греди, които оформят конструкцията, са свързвани със специфични дърводелски сглобки. Талпите, с които са градени външните стени на къщата, са с дебелина 4 см и учудващо еднакви. Съединявани са помежду си със своеобразни дървени шишове, наречени шилки.

Отвътре дъбовите стени са били измазвани с глина, за да се затворят фугите между отделните талпи и да се осигури изолация. В момента не е така, защото при реставрацията на къщата през 60-те години глината е била отстранена, за да се импрегнират талпите и гредите.

Пулевата къща в Баня е с чардак, а вътре има 2 големи помещения за живеене и хамбар. През него чрез специален отвор се е стигало до приземния каменен етаж, където е бил оборът на животните.

Image_3685709_126

Единствената вътрешна стена е от глина и на нея е изградено огромно огнище (оджак). Зад сградата в автентичния си вид е запазена и пещта за хляб. Не е ясно докога домът е бил обитаван.

Талпената къща е паметник на културата.

По отношение на проекта за Лесопарк се предвижда да бъдат поставени пейки, беседки, информационни табели. „В тази местност има много интересна растителност – над 80 вида храсти, дървета. Сеч в този район не е извършвана. Има запазени стари дъбови дървета“, е казал също Ножделов. Той е описал и мястото, което е много красиво и се намира над минералните извори в село Баня.