Начало Препоръчани Силвана Байкова от СК „ОПТИКС“ със златен медал от държавното по кикбокс

Силвана Байкова от СК „ОПТИКС“ със златен медал от държавното по кикбокс

СПОДЕЛИ

За да стигне до първото място се наложи да се състезава с по-големи и по-тежки противници

14-годишната Силвана Байкова от СК „ОПТИКС“ грабна златото на държавното първенство
по кикбокс, което се проведе на 4 и 5 юли в Пазарджик. Тя показа какво е истински спортен хъс, след като за да стигне до първото място се наложи да се състезава с по-големи и по-тежки противници. Свързахме се със Силвана чрез фейсбук и помолихме да ни разкаже за подготовката и за самото състезание.
– Здравей, Силвана! Честита победа! Разкажи ни за пътя, който изминахте ти и твоят треньор Здравко Еров до златния медал на държавното първенство…
– С голямо удоволствие ще ви разкажа за състезанието и подготовката ми. Подготовката ми продължи три седмици, през които тренирах доста усилено. С треньора ми Здравко Еров провеждахме по три различни тренировки на ден, за да подобря издръжливостта и техниката си. Бях подготвена да се състезавам в по-лека категория, но там нямаше други желаещи и затова с треньора ми решихме да се качим при 15-16 годишните в категория до 60 килограма. За нас това беше предизвикателство, но мотивацията, която имах, а и увереността, която треньорът ми даваше, не ми позволиха дори за момент да се откажа. По време на срещата се чувствах много добре. Бях спокойна и концентрирана, за да мога максимално да се вслушвам в съветите на триньора ми. Благодарение на добрата подготовка, която имах и на наставленията на треньора ми, успях да извоювам победата още във втория рунд.
– Какво е чувството да си победител?
– След победата бях много щастлива, че успях да се справя и с това предизвикателство, колкото и тежко да ми беше по пътя към него. За мен това беше първото ми състезание на фулконтакт и имах притеснения как ще си справя и дали ще оправдая очакванията на треньора ми. След като всичко мина успешно, разбрах, че всеки труд, усилия и лишения се възнаграждават и никога не трябва да се отказваме, а трябва винаги да се борим за това, което искаме.
– Разкажи малко за себе си… От кога спортуваш, защо избра кикбокса?
– Аз съм на 14 години и съм ученичка в СУ “Нешо Бончев”. Още от малка имам афинитет към спорта и затова се ориентирах към него. Просто това е нещото, което ми доставя най-голямо удоволствие и ме кара да се чувствам пълноценна. Интересът ми към спорта ме отведе в залата по таекуондо през 2011 година, а през 2018 започнах да се занимавам и с кикбокс. В тези два спорта се чувствам наистина на мястото си и това ме мотивира допълнително. В таекуондото имам много по-голям опит и съм достигнала до червен колан, докато в кикбокса все още правя първите си по-сериозни крачки. През септември месец миналата година реших да се впусна в дълбокото и да се състезавам на ринг, където отново се състезавах срещу по-тежка противничка и загубих. Това обаче не ме отказа, а ме направи много по-мотивирана и нахъсана за победи. Спортът е основна част от моя живот и в момента съм концентрирана главно върху него, работейки за нови успехи и победи.