Начало Общество Скалните манастири на България – Басарбовски манастир „Св. Димитрий Басарбовски“

Скалните манастири на България – Басарбовски манастир „Св. Димитрий Басарбовски“

573
0
СПОДЕЛИ
restorant

Отпускарският сезон е в разгара си. В няколко поредни публикации ще ви предложим интересни дестинации, които бихте могли да посетите. Първите от тях са за скалните манастири в България.

Бесарабовски манастир 3

Басарбовския скален манастир води началото си още от 2-то българско царство, но за пръв път името му е се споменава в османски данъчен регистър от 1431 г. Най-известният обитател на манастира е родения през 1685 г. в близкото с. Басарбово – Св. Димитър Бесарбовски, който прекарал целия си живот тук. Той дори е споменат от Паисий Хилендарски в неговата „История славянобългарска“. След смъртта си, монаха бил погребан в селската църква, но по време на руско-турската война от 1768-1774 г. мощите му били пренесени в Букурещ в църквата „Св.св. Константин и Елена“, където се намират и до днес.

През 1911 г. археолога Карел Шкорпил посетил Басарбовския манастир и подробно го описал. През 1937 г. в манастира се настанил монаха Хрисант и започнал да го обновява. Същата година бил създаден и комитет за построяване на параклис посветен на Св. Димитър Басарбовски. Параклисът бил построен, но просъществувал до 1940 г., когато бил разрушен от наводнение. Въпреки това отец Хрисант започнал да събира дарения и успял да построи две килии срещу църквата. След неговата смърт през 1961 г., за манастира се грижели монах Партений, архимандрит Севастиен, протойерей Йордан Фичев, ставрофорен свещеноиконом Недялко Мавродиев и Минко Казаков. От 1993 г. до 1999 г. манастира обитавал йеромонах Иларион, а днес игумен е йеромонах Емилиан.

Бесарабовски манастир 5Басарбовския манастир е единствения действащ скален манастир в България. Сгушен е в скалите на каньона на река Русенски лом, на 10 км  от града. В подножието му се намират две стаи с трапезария, а 48 стъпала водят до скалната площадка. Манастирът е изключително красив и като скален феномен с богато историческо минало, което привлича туристи от страната и чужбина.

Ползвани са материали от интернет.