Начало Култура Сладкодумният журналист Румен Стоичков гостува днес в Елшица

Сладкодумният журналист Румен Стоичков гостува днес в Елшица

109
0
СПОДЕЛИ

Мария МАСЛЕВА

rumen-stoichkov

Сладкодумният журналист и писател Румен Стоичков гостува днес в Елшица. Срещата ще се състои от 17:30 часа в читалище „Васил Левски – 1925”.

Румен Стоичков е роден в София. Завършил е 1-о СОУ „П.Славейков” и специалност „българска филология” в Софийския университет „Св.Климент Охридски”. Втората му специалност е „история”. От 1988г. работи в БНР, а първите му анкети, интервюта и репортажи са за Радио България. Сътрудничи като репортер на предаването „12+3” по програма „Хоризонт”, в чийто екип е назначен през май 1992г. Има стотици репортажи за малки градчета и селца, манастири, рухващи църкви, психиатрични болници, домове за възрастни хора, сиропиталища, болници, читалища, за хора с умствени и физически увреждания, с алцхаймер и т.н. Приоритет в тази му дейност е да покаже проблемите в места, които държавата или местната власт са забравили, да посочи пътя към тяхното решаване, да помогне, да укори, да предизвика обществена дискусия…В сферата на неговото внимание са българските общности в Молдова, Украйна, Австрия, Сърбия, Румъния, Албания и т.н., търсещи близостта на Родината.

През 2005г получава Специалната награда на журито от Медийния фестивал в „Албена”. През 2007г. Румен Стоичков е носител на Годишната награда на СБЖ в раздел „радиожурналистика” – за репортерско разследване, показващо недомислиците и униженията, на които са подложени българските граждани от фирмите ни за автобусни превози из Европа. През 2012г. получава втора награда за репортаж, посветен на Източните Родопи – в конкурса на проект „Новото тракийско злато”. Той е и дългогодишен водещ на „Нощен хоризонт”, имащ зад гърба си от юни 1995г. насам над 1100 предавания. От 2008г е главен редактор на детското списание „Аз съм българче”.

Румен Стоичков е автор на книгата „Преди забравата”, в която през 2012г. намериха място 75 негови публикации, разказващи предимно за малки населени места в България, както и за българските етноси в съседните страни. Повечето от творбите му тук са поместени във вестниците „Новинар”, „Сега”, ”Стандарт”, „Експрес”, „Седмичен труд” и т.н.