Начало Култура Смесеният хор при НЧ „Виделина-1865“ стана лауреат на фестивала „Отечество“ в Плевен

Смесеният хор при НЧ „Виделина-1865“ стана лауреат на фестивала „Отечество“ в Плевен

СПОДЕЛИ

На 4 юни в град Плевен се проведе Фестивал на патриотичната песен „Отечество“, посветен на Деня на Ботев и загиналите за свободата на България. Участваха над 50 вокални групи, хорове и индивидуални изпълнители от Плевен, Панагюрище, Бургас, Созопол, Русе, Ловеч, Кубрат, Велинград, Карлово, Калофер, Горна Оряховица, Полски Тръмбеж и други.

Фестивалът беше с конкурсен характер и изпълненията на участниците бяха оценявани от жури в състав: Ваня Делийска – диригент на хор „Звъника”, Елка Недялкова и Валентин Недялков – преподаватели в НУИ „Панайот Пипков”.

В препълнената концертна зала „Катя Попова” звучаха патриотични песни, а публиката възторжено аплодираше талантливото и вдъхновено изпълнение на млади и стари.

Като лауреат на фестивала за 2015 година, смесеният хор при читалището по право откри конкурсната програма. Със своето изпълнение нашите самодейци изправиха журито на крака и грабнаха сърцата на публиката.  Когато журито съобщи своето решение да присъди званието „Лауреат” на НФ „Отечество” 2017 на смесения хор при читалище „Виделина – 1865”, залата избухна в бурни и въодушевени аплодисменти. Това признание и обичта на публиката носят радост и удовлетворение за самодейците и гордост за Панагюрище и читалище „Виделина”.

Висока оценка от журито получи диригентът на смесения хор Анета Калпакова за работата си и аранжимента на песните „Безсмъртен подвиг” и „Ботев марш”.

Участието на смесения хор се финансира от община Панагюрище по Програма за развитие на читалищната дейност за 2017 година, за което самодейците изразяват своята благодарност.

Своето пътуване до Плевен, самодейците съчетаха с посещение на Панорама „Плевенска епопея 1877г.“

По информация на Ирина Пелтекова – секретар на НЧ „Виделина-1865“