Начало Култура Студентката в Чикаго Иванка Долджева за втори път печели Дриновска стипендия

Студентката в Чикаго Иванка Долджева за втори път печели Дриновска стипендия

СПОДЕЛИ

250px-Marin-drinov-protrait-rulexruПанагюрката Иванка Долджева за втора поредна година печели Дриновската стипендия. Тя е студент  в „Уилбър Райт Колидж” в Чикаго, а специалността й е „строителство“. Стипендията ще бъде връчена по традиция на специална церемония в къщата-музей „Марин Дринов” на 20 октомври.

Дриновската студентска стипендия е учредена през 2009 година от Община Панагюрище и „Асарел-Медет“ АД по повод 170-та годишнина от рождението на професор Марин Дринов. Средствата за стипендията са  подсигурени от „Асарел-Медет“ АД. Стипендията се присъжда всяка  година на млад и талантлив жител на общината, който учи във  висше учебно заведение в чужбина по определени от Общинския съвет критерии, а подадените документи се разглеждат от назначена експертна комисия.

Тази година стипендията ще се връчи за шести път. Интересен е фактът, че за трети път един студент взима стипендията в две поредни години. Първият носител е Васил Рабухчиев, който учи в английския град Ковънтри и получава стипендията през 2009 и 2010 година. След него две години поред носител е сестрата на Иванка Долджева Екатерина, като студент по режисура в „Колумбия Колидж” в Чикаго.