Начало Общество СОУ „Нешо Бончев“ получи 150 000 лева за оборудване на център по...

СОУ „Нешо Бончев“ получи 150 000 лева за оборудване на център по природни науки

38
0
СПОДЕЛИ
restorant

Мария МАСЛЕВА

nesho-bonchev

СОУ “Нешо Бончев“ е сред 23 училища от страната, финалисти в конкурса „Училище на бъдещето“, които ще бъдат финансирани от Фондация „Америка за България” за трансформация на учебната среда и използване на съвременни образователни методи и технологии в учебния процес.

В училището ще бъде оборудван Център по природни науки „Спирала на живота“ на стойност 150 000 лева.

Конкурсът „Училища на бъдещето“ се провежда вече 6 години, а външната експертна оценка на резултатите от него показва, че след обновяването на учебната среда децата значително са подобрили функционалната си грамотност. Те се справят много по-добре с четенето на графики, таблици и усвояването на знания по български език и природни науки. Освен това учениците отбелязват по-добри умения в конкретни ситуации от реалния живот. В 71% от училищата, финансирани по програмата „Училища на бъдещето“, учениците са доволни, че учат в това училище, отчитат дарителите.
„Най-важното за нас е, че децата харесват училището си повече. Те са по-мотивирани да учат и са подобрили функционалната си грамотност и уменията си по български език и природни науки. Тези знания ще им бъдат много полезни в бъдеще“, заяви Наталия Митева, програмен директор „Образование и библиотеки“ на Фондация „Америка за България“.

В последното издание на конкурса участваха общо 270 проектни предложения. Кандидатури пристигнаха от 133 различни населени места в България в две категории: до 50 000 лв. и от 50 000 до 200 000 лв. В края на месец май 2016 г. бяха избрани 23 училища финалисти.
През последните 6 години чрез конкурса “Училища на бъдещето” Фондация „Америка за България“ подкрепи 45 училища от цялата страна с повече от 3.5 милиона долара. Над 30 000 български ученици вече имат достъп до нови лаборатории по химия, физика и биология, развиват предприемаческите си умения и използват най-модерни технологии в кабинетите по информатика и езиково обучение.