Начало Общество Спешното се препълни заради жегите, 33 градуса на сянка

Спешното се препълни заради жегите, 33 градуса на сянка

Хората със сърдечнносъдови заболявания са в най-голям риск!

321
0
СПОДЕЛИ

Между 40 и 60 пациенти от Пловдив обслужва на ден Центърът за спешна медицинска помощ в града, а заедно с тези от областта броят им стига до 100. Това съобщиха от неговото ръководство. С настъпването на жегите се увеличава и броят на хората с хронични заболявания. Най-много са случаите на усложнения при страдащите от проблеми със сърдечносъдовата система. Тези дни има ръст в позвъняванията на дежурните телефони с молби за изпращане на линейка. Повишаването на температурите през последните дни доведе до ръст в броя на хората, търсещи спешна помощ. На този етап обаче няма информация за колабирали навън.

Лекарите призоваха гражданите да внимават за здравето си в жегите. Това се отнася най-вече за възрастните хора, малките деца и страдащите от сърдечносъдови заболявания. По възможност да се избягва излизане в горещините между 11 и 18 ч., да се носят светли дрехи и шапки. Трябва да се приемат повече течности – поне 2,5-3 литра на ден. Не е препоръчително да се употребява голямо количество алкохол.

При получаване на топлинен или слънчев удар пострадалите задължително трябва да потърсят помощ от екипите на Спешна помощ към най-близкото лечебно заведение или регионалните центрове на спешна медицинска помощ. Телефонни номера на спешна помощ – 150 и 112.
Най-тежките поражения при слънчев и топлинен удар са кома, депресия на всички жизненоважни функции. Това налага бърза медицинска помощ независимо от степента на пораженията от високите температури. При положение че пострадалият получи адекватна помощ и е охладен навреме, той възвръща нормалния си жизнен тонус след 4 до 5 часа.

Източник: https://www.marica.bg