Начало Общество Спортните журналисти празнуват днес

Спортните журналисти празнуват днес

СПОДЕЛИ

На 2 юли се отбелязва деня на спортните журналисти.На тази дата през 1924 година в Париж е създадена Международната асоциация на спортната преса, която днес обединява почти 150 национални съюзи.

На този ден през 1924 година в Париж е създадена Международната асоциация на спортната преса, която днес обединява почти 150 национални съюзи. Празникът се отбелязва от 1995 година по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.

Определението за спортна журналистика в енциклопедиите гласи следното: това е социално значима дейност по събирането, обработката и разпространението на спортна информация чрез каналите за масова комуникация – преса, радио, телевизия, интернет.У нас съществува Българската асоциация на спортните журналисти. Нейн председател е доц. д-р Ефрем Ефремов, който е спортен журналист и университетски преподавател. Освен него има още редица имена, които са разпознаваеми сред голяма част от населението. За никого не е тайна, че българинът обича спорта, а спортът от своя страна се отплаща с много радости и поводи за национално самочувствие.