Начало Култура „Средногорска жарава“ почете с танц Националното гайдарско надсвирване в Копривщица

„Средногорска жарава“ почете с танц Националното гайдарско надсвирване в Копривщица

СПОДЕЛИ
restorant

garava1  Десетки панагюрци уважиха  Националното гайдарско надсвирване „Златна българска гайда“ в Копривщица, което се проведе вчера и днес.

С много музика, песни и танци бе белязан празникът. Панагюрище бе представено от танцовата формация „Средногорска жарава“, чието изпълнение предизвика бурните аплодисменти на публиката, изпълнила стадиона на Копривщица.

Във втория ден събитието домакините опитаха да поставят балкански рекорд за „Най-голямата лютеница на Балканския полуостров, приготвена в една тава“.

garava2Тя бе направена по традиционна българска рецепта с домати, печени чушки, патладжан и моркови и общо тегло 1500 кг. Цялото количество се приготвяше на жив огън от букови дърва в най-голямата тава за традиционно сладко и лютеница, правена до сега – „Юнашката тава“.

Тавата е произведена от пловдивска фирма от специална стомана и тежи 270 кг. с диаметър 2 метра. Може да побере над 1700 кг. сладко или лютеница.

Балканския рекорд за „Най-голямата лютеница на Балканския полуостров, приготвена в една тава“ се осъществява по програма „Балканска книга на рекордите“ на фондация „Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство България“. До момента има поставени 8 балкански рекорда, свързани с традициите и историята.

Всеки желаещ можеше да си закупи от рекордьорската лютеница. След официално лабораторно изследване рекордьорската лютеница ще се разпространява под марката „Златна българска гайда“, а танцьорите от „Средногорска жарава“ ще красят етикета на вкусотията. На етикета ще има QR код и всеки ще може да чуе победителя от Гайдарското надсвирване „Златна българска гайда“.

10 процента от приходите от балканския рекорд ще бъдат внесени по сметка на благотворителната кампания „Децата и традициите“.