Начало Култура Среща с поетесите Мая Попова и Камелия Кондова

Среща с поетесите Мая Попова и Камелия Кондова

СПОДЕЛИ

Да бях заминала (поканиха ме) във Париж

на кратък киноложки воаяж…

А аз – О, Панагюрище, ела ме виж!

Не! Няма толкова симплùтика типаж!

Да бях се возила безгрижно в караван

с хладилник, клима и какво ли не…

А аз – във Панагюрище – мон дьо, о, срам!

Насред площада откачих гърне.

Да бях разходила дрехù и телеса

по главната – по Шàнзетолизè…

А аз – изплезена по стръмни стъпала.

(тоз, Боримечката, дъха ми взе!)

Да бях пропуснала програмата оф’цялна

с костюм, прическа… (състояние ми взеха!)

Сюрприз – заеха масата централна

и раците в буркана изпомреха.

Да бях отседнала в централния хотел,

едва ли екшън щеше да ме стигне…

Обслужващ персонал – Ла Дар, петел

и ВИП съквартиранти – как да мигна?!

Да бях… в Париж ли? Да бе! Ей сега!

Случайно щъркел да не ме е клъвнал?!

Адьо, мон Панагюрище, с тъга.

Не бързай да се радваш – ще се върна!

И се върна поетесата Мая Попова! За да сподели с панагюрци: „Тук съм си като у нас. Уютно ми е, хубаво ми е!” Срещата й с нейни почитатели и приятели се състоя вчера вечерта в Градската библиотека „Стоян Дринов”. Другият организатор на събитието беше арт клуб „Асарел”. Стихотворението, публикувано в началото на статията, се нарича: "Да бях… по панагюрски" и с него започна приятната поетична вечер. 

На среща с хората, обичащи поезията, бяха дошли още две наши любими, съвременни български поетеси – Камелия Кондова и Левена Филчева.

Камелия Кондова представи творчеството на Мая Попова, събрано /засега/ в единствената й стихосбирката „Сюжет за пренаписване” и разказа историята за нейното издавне. Освен, че пише стихове, Мая Попова е и редактор на електронния поетичен сайт „Откровения”.

Бяха прочетени много от личните откровения на самата редакторка: за приятелството, любовта, за съкровени човешки чувства, за обичта й към родната земя, за най-скъпите й хора, както тя самата определи, съпругът и дъщеря си. Мая Попова разказа на всички за своята обич към България. На въпроса какво я вдъхновява, тя отговори: „При мен всичко е импулс. Някой път от изпусната фраза или дума, се ражда стих”.

Как се справя с графоманията като редактор на сайта „Откровения”, бе въпросът, който й зададе Левена Филчева. „Всеки заслужава своя шанс за изява. И, ако притежава златното зрънце, желае да се учи, вслушва се в съветите, които му се дават – нещата се случват… Нещо подобно като желанието за живот – щом иска, щом може, ще покълне, ще излезе над другите… Иначе нищо не става. Аз, определено, се старая да излизат грамотни текстове в сайта”.

Изречението „Думите в поезията са едни и същи”,  Мая коментира така: „Думите са като нотите. И те са осем. Всичко се крие в таланта да ги подредиш… Най-гениалните неща са прости”.

Накрая на срещата поетесата получи много цветя и поздравления от своите почитатели.

А за ценителите на мерената реч бързаме да съобщим, че Камелия Кондова, Левена Филчева и Николай Милчев ще гостуват в Панагюрище на 3 май, отново в Градска библиотека.

Повече снимки от срещата може да видите тук.