Начало Култура Стартира десетото юбилейно издание на „Родолюбие“

Стартира десетото юбилейно издание на „Родолюбие“

СПОДЕЛИ

Днес стартира десетото юбилейно издание на Националния фестивал за патриотична песен „Родолюбие” – Панагюрище 2014. По традиция, преди официалната церемония по откриването му, участници поднесоха цветя пред Вечния огън, след което се отправиха към Театър Дом-паметник, на чиято сцена се провежда музикалният формат.

С приветствие и пожелания за успех към тях се обърна патронът на тазгодишното издание на „Родолюбие” – кметът Никола Белишки. След неговите думи бе показана мултимедийна презентация, в която бяха припомнени основни факти, свързани с минали издания на фестивала: наградени през годините участници, патрони на фестивала, участници от други държави. С магичните си народни танци в програмата по откриването се включи фолклорен състав „Тангра” от с. Попинци. За да се отбележи подобаващо десетгодишният юбилей на фестивала „Родолюбие”, на сцената се появи и голяма торта с фойерверки, която домакините бяха подготвили, за да почерпят участниците.

Почетни грамоти за дарителската си дейност получиха изпълнителните директори на двете панагюрски фирми  „Асарел-Медет” АД и „Оптикс” АД – проф. д-р инж. Лъчезар Цоцорков и инж. Иван Чолаков. Отличията връчи зам.-кметът и основен организатор на фестивала Галина Матанова. Талантливите участници ще бъдат оценявани от жури в състав: естрадният изпълнител, доцент и преподавател в Нов български университет Етиен Леви, композиторът Светослав Лобошки и Дочка Кацарева – педагог и идеен основател на музикалния формат. 

Конкурсната програма продължи с индивидуални и групови изпълнения на участниците. Утре изпълненията на участниците ще стартират в 09:00 часа.

Повече снимки от събитието може да видите тук.