Начало Общество Стартира кандидатстването за програма за ученически обмен YES

Стартира кандидатстването за програма за ученически обмен YES

СПОДЕЛИ
YES

Кандидатстването за програмата YES е напълно безплатно

Кандидатстването за програмата е напълно безплатно, като желаещите следва да попълнят електронна апликационна форма в срок от 1 септември до 31 октомври, 2019. Формулярът е достъпен на следния адрес: https://ais.americancouncils.org/yes
Двадесет български гимназисти ще имат възможност да получат стипендия по програма YES (Kennedy-Lugar Youth Exchange and Study) и да прекарат учебната 2020/2021 година в САЩ. По време на престоя си учениците ще посещават американско училище, ще живеят в приемно семейство, ще имат възможност да се потопят в американската култура и същевременно да се превърнат в посланици на българската.

Предоставената по програмата стипендия покрива всички разходи, свързани с транспорта, обучението и престоя на учениците. Програмата е насочена и към ученици с увреждания като им осигурява специална подкрепа. За участниците с увреждания са предвидени адаптирани тестове, както и допълнителни семинари свързани със специфичните им нужди в рамките на програмата.

Експерт от НОИ консултира бъдещи пенсионери в Панагюрище

Специална комисия ще разгледа получените кандидатури и ще селектира полуфиналистите през ноември 2019. Те ще преминат през допълнително интервю и тест за владеене на английски език, ще трябва да напишат есе и да попълнят по-дълга форма за кандидатстване във Варна, Пловдив или София през месец декември. Окончателните финалисти ще са ясни през май 2020. За участие в програмата могат да кандидатстват ученици, които:

– са записани в 9-ти или 10-ти клас в училище през есента на 2019;

– имат много добър или отличен успех;

– да са родени между 01 януари 2003 и 15 юли 2005;

Повече за условията на кандидатстване може да откриете на: http://ac-see.org/new/yesbulgaria/

За програмата:

Обменната програма за ученици Кенеди-Лугар (YES) е основана от Американския конгрес през октомври 2002 като отговор на събитията от 11 септември 2001. Програмата се финансира от Държавния департамент през Бюрото за образователни и културни въпроси (ECA). Програмата предоставя на конкурентно подбрани ученици стипендия, за да прекарат една академична година в САЩ в приемно семейство, и да посещават гимназия, като целта е да се подпомогне разбирателството между хората в САЩ и хората от други страни по света. До момента през програмата са преминали 81 ученика.

За контакти:

Йелена Джокович, +359877333013, jelena@americancouncilssee.org

Кристиян Найденов, +359879930228, kristiyan@americancouncilssee.org