Начало Общество Стартира процедура по прием на документи за поименна студентска стипендия “Проф. Марин...

Стартира процедура по прием на документи за поименна студентска стипендия “Проф. Марин Дринов” за учебната 2014-2015 година

66
0
СПОДЕЛИ
img_3955
Снимка: архив ПИА-НЮЗ, връчване на Дриновска стипендия за 2013/2014 год;

Община Панагюрище стартира процедура по прием на документи за поименна студентска стипендия “Проф. Марин Дринов” за учебната 2014-2015 година, съобщава сайтът на Общината. Стипендията ще бъде връчена на 20 октомври, по повод рождението на първия български професор по история, член-съосновател и първи председател на Българското книжовно дружество (днес Българска академия на науките), именития панагюрец проф. Марин Дринов.

Поименната студентска стипендия е учредена през 2009 година от Община Панагюрище и “Асарел-Медет” АД по повод 170-та годишнина от рождението на бележития българин, чийто житейски път тръгва от Панагюрище.  Нейният статут е приет на заседание на Общински съвет – Панагюрище с Решение №281 от 23 юли 2009 година.Средствата са подсигурени от “Асарел-Медет” АД по силата на ежегоден дарителски договор, който се сключва между изпълнителния директор на дружеството и кмета на общината. Стипендията се присъжда всяка година на  млад, талантлив и  умен панагюрец, който учи във висше учебно заведение в чужбина. По този начин се пази и продължава българската възрожденска традиция да бъдат подкрепяни и стимулирани знаещите и можещи панагюрски деца.

През тази година стипендията ще се бъде връчена за шести път. Носители на отличието в предходните години са: за 2009 и 2010 година – Васил Йорданов Рабухчиев, студент в Уорик университет – Ковънтри, Великобритания, специалност „Мениджмънт”; за 2011 и за 2012 година – Екатерина Илиева Долджева, студент в Колумбия колидж – Чикаго, САЩ, специалност „Филмово изкуство и видео продукции“; за 2013 година – Иванка Илиева Долджева, студент втора година в Уилбър Райт Колидж – Чикаго, САЩ, специалност „Строителство“.