Начало Интервюта Стилияна Пенева-председател на Общински Младежки парламент: Готови сме да направим и невъзможното,...

Стилияна Пенева-председател на Общински Младежки парламент: Готови сме да направим и невъзможното, за да помогнем на Нели

СПОДЕЛИ

Днес в 18 часа в Театър Дом-паметника ще се състои голям благотворителен концерт под наслов „Звезди пеят за Нели”. Нели и нейната история станаха широко известни след като тя бе героиня на предаването "Предай нататък". Детето е с увредено зрение, но е изключително интелигентно, ученолюбиво и добронамерено. Макар и по-трудно от съучениците си Нели с огромно желание усвоява уроците си и мечтае да прогледне. Стъпка напред в тази посока би била следваща операция, за която са нужни средства, които семейството няма. По тази причина Общински младежки парламент се зае със отговорната задача да организира благотворителния концерт. Билети може да се закупят от касата на театъра, цените им са 8 и 10 лв. За правостоящи- 5лв. Също така можете да се обърнете за сътрудничество и към всеки от членовете на ОМП, каза председателката Стилияна Пенева. Ето какво още каза тя за организацията, която ръководи: " Ние членовете на Общински младежки Парламент – Панагюрище имаме възможността да организираме доброволчески дейности в името на обществени каузи, както и да насърчаваме инициативата на младежите, техните общности и организации. Всички ние трябва да доразвием уменията си за общуване и толерантност, като бъдем дейни и организираме младежки обществени мероприятия. Младежкият ни парламент е мястото за обществена ангажираност на нас младите за изграждане съпричастност към развитието и проблемите на родното място. Основната ни задача е да помагаме на хора в беда, да обсъждаме, предлагаме и вземаме решения по глобални и общински проблеми. Те най-често са свързани с правата на децата и младежите в сферите на образованието, спорта и културата на градската и училищна среда, както развлеченията на младото поколение в града".

 
Заели сте се със сериозна благотворителна задача. Как възникна идеята за благотворителен концерт?
 
Да, наистина сме се заели със сериозна и отговорна благотворителна задача, която всеки от нас приема много лично и подхожда към нея сърцето си.
Идеята възникна още от първият миг, когато видяхме призива за помощ на Нели.
Веднага се събрахме  заедно с младежите от организацията ни , а решението беше единодушно и без никакви колебания-че ще направим и невъзможното, за да й помогнем, а да успеем да организираме цял концерт за малко повече от 2 седмици с толкова звезди е почти невъзможно, но ето, че той вече е факт. Благотворителният концерт е най-малкото, което можем да направим за това дете.
За нас каузата за щастливо детство на едно момиченце е преди всичко!
 
Лесно или трудно се организира подобна проява, колко време ви отне и как си разпределихте задачите?
Организацията на подобен вид проява не е лесна, разбира се. Отне ни всяка свободна минута от личното време на всеки един от  нас, но за да постигнем своята цел и да зарадваме едно дете, като му дадем надежда за нормален живот, сме готови на много повече. Независимо каква задача имаше,  всеки един от се стараеше да бъде полезен. Почти светкавично след вземането на решението ни, започна и работата по организацията и подготовката на концерта.

 
Кои ще са участниците в концерта? Как реагираха те на предложението ви, отворени ли бяха за идеята да се помогне на едно страдащо със зрението дете от Панагюрище?

Ще има за всеки по нещо, мисля, че ни обединява общата кауза, а когато съчетаем полезното с приятното се получава страхотно. Хората имат различни музикални предпочитания, затова се постарахме да задоволим колкото е възможно повече вкусове за мелодия, според избора, който имаме.  
Участниците на концерта не са малко, съчетаваме различни стилове, като  тръгнем  от пиро ефекти, преминем през опера, поп и рок, през танци, стигайки дори и до поп-фолк.
Изпълнителите, които ще вземат участие в концерта ни са: Гита, Христо, Пламен и Вася от тазгодишния формат на „Гласът на България”, оперното чудо на гласовете "Трио Сопрано", великият глас Илия Ангелов от "Диана Експрес", звездата от група "Конкурент"- Емил Анчев, уникалните пиро ефекти на Панчо Танев, популярната певица Алисия , уникалната Сани Алекса от – предпоследния сезон на Х-фактор, както и невероятното танцово  изкуство от  клуба по спортни танци „Импулс” от град  Пазарджик с ръководител Иван Александров. Всички участници са главни лица, няма маловажни изпълнители, още повече след като се наемат да пеят благотворително за едно туптящо от вълнение детско сърце. Относно Алисия, тя е любимата певица на Нели, съответно направихме всичко възможно, за да осъществим още е една нейна мечта, а именно да чуе изпълнение на живо от  любимата си певица. В интерес на истината, освен че реакцията и за участие в концерта беше учудващо бърза и прие поканата с отворено сърце, тя е един от примерите, че независимо от това колко известен можеш да бъдеш, трябва да си преди всичко човек. Според мен тук не е важен стилът на музика, а най-вече човечността, която все по-рядко срещаме сред нас хората за жалост.
Подавайки ръка на дете, и знаейки, че точно ти можеш да бъдеш причината за щастието му, какво друго би те зарадвало толкова.

Каква сума е нужно да се събере за Нели и за какво ще й послужи?
Сумата, която е необходима за покриване на разходите за операцията на Нели е 16 000лв., която ще послужи за поредната операция, чрез която се надяваме  да се подобри състоянието на зрението й.

Контактувате ли с детето и неговото семейство? Какво е състоянието сега на момичето и какво се очаква да се постигне когато парите се съберат?
Да, разбира се, че контактуваме с детето и семейството й. Но ми е малко трудно, когато я видя,просто защото винаги, когато  зърна личицето на това цвете се разчувствам…
Състоянието  на Нели е много специфично, детето се нуждае от оперативна намеса. Зрението й е изгубено почти на 100%, съответно след като претърпи операционната намеса в Германия, има шанс да се възстанови поне част от зрителната й способност, за което ще се молим всички.
 
В случай че от концерта не успеете да съберете цялата сума, готови ли сте и на какви допълнителни благотворителни инициативи?
Ние не допускаме вариант, в който няма да съберем необходимите средства. Надявам се да успеем, но ако не съберем необходимата сума ще търсим всякакви варианти и алтернативи, за да успеем в това си начинание, ние ще се борим до последно заедно с Нели!  Датата, на която тя трябва да замине със семейството си е 10 юни. От всички нас, които все още имаме сърца, които все още имаме и чувстваме с душата си вярата в доброто и в магията на чудесата, зависи дали тя ще замине и дали ще й бъде предоставен шанса за едно нормално и щастливо детство, което всички ние сме преживели, видели с очите си и пазим спомените от тогава. Нека дадем шанса на Нели и тя след години да има спомени, и тя да си спомня как е играла с връстниците си, как се е научила да кара колело и как е правила бели с децата от квартала, а проблемите със зрението й да бъдат просто един лош миг в живота й!   
 
Това първата мащабна задача на младежкия парламент ли е и какви са следващите ви ангажименти?
Да, за сега е най-мащабната ни задача, имали сме и много други до сега, но тази е специална за нас, ще бъде още по-специална ако успеем да помогнем… и ние няма да спрем до тук, ще продължим да правим всичко по силите си, за да помагаме на деца и млади хора в беда. Благодарим на всички, които толкова много ни подкрепят, благодарим и на всички, които се молят да се провалим, защото така те ни дават още по-голям стимул за работа и ни правят още по-сплотен екип!