Начало Култура Столичната библиотека пусна 30 000 книги в нет

Столичната библиотека пусна 30 000 книги в нет

СПОДЕЛИ

Image_4293287_407Вангелина МИХАЙЛОВА

30 000 книги от фонда на Столичната библиотека ще могат да се четат онлайн и напълно безплатно. Това стана възможно благодарение на новия информационен център на културната институция, който от днес предлага електронни услуги на своя сайт в интернет.

Книгите ще могат да се четат не само от компютър, електронна книга или таблет, но и от мобилен телефон чрез специалната версия ilib.libsofia.bg. През гугъл ще са достъпни и 50 000 заглавия от Информационната библиотека на САЩ. В списъка с дигиталните книги има и литература на руски език.

„Това на практика означава излизане на фонда извън сградата на библиотеката, улеснен достъп до култура и до знания“, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която се запозна с новите услуги.

Освен каталог с дигитални книги библиотеката предлага и административни услуги онлайн. Читателите ще могат да подават заявления за читателски карти, да разглеждат каталога на библиотеката, да търсят и избират книги, както и да ги запазват. Хората ще могат да вземат и да връщат изданията в различни офиси на институцията.

Презаписването на книгите също ще става в интернет. За всички услуги е нужна само читателска карта.

Онлайн ще могат да се разглеждат и 200 картини от фонда на библиотеката. В сайта са качени записите от 1000 грамофонни плочи, които също ще бъдат достъпни. В онлайн каталога са включени и периодики на 79 печатни издания (вестници и списания) от 1878 до 1944 г.

Само за 10 дни новата информационна система има над 4000 посещения, от които 12% са през мобилната версия. За да помогне на по-възрастните си читатели да използват новите услуги, библиотеката организира интернет курсове за хората на възраст над 60 г.

Проектът за електронна библиотека струва около 15 000 лв. Фандъкова обясни, че е важно и сградата на библиотеката да бъде ремонтирана и съхранена, тъй като е паметник на културата. Тя е включена в интегрирания план за градско възстановяване.