Начало Здраве Стоматологът доктор Шишкова извършва безплатна силанизация на зъби на децата от 5...

Стоматологът доктор Шишкова извършва безплатна силанизация на зъби на децата от 5 до 8 години

СПОДЕЛИ

Стоматологът доктор Дора Шишкова извършва силанизация на зъбите на деца от 5 до 8 години. Ако детето ви попада в този възрастов диапазон, бихте могли да се възползвате от услугата, която е напълно безплатна. Можете да се запишете на телефон  0887-665-044  или на място в кабинета.

Какво представлява силанизацията?

Силанизацията е профилактична мярка, имаща за цел да сведе до минимум развитието на ранен кариес обикновено на кътен зъб. Най-често силанизация се прави на първите големи постоянни кътници или така наречените от зъболекарите – шести зъби.

Ако „опипате” зъбите си с език ще установите, че те имат определен релеф на дъвкателните си повърхности, далеч по-изразен от сравнително гладките им странични стени. Този релеф наподобява на спускането на планински склонове и формирането на долини между тях. Най-дълбоките местенца в този релеф (зъболекарите ги наричаме фисури) представляват удобни укрития и барикади за много кариеогенни бактерии. Това е terra incognita за косъмчетата на четката за зъби. Именно оттам обикновено започват първите кариеси на дъвкателния зъб.

Децата са особено уязвими към развитието на този ранен кариес. Ще ви го обясня така – първите кътници пробиват на шестгодишна възраст. Често остават дори незабелязани покрай еуфорията за смяна на резците. Родителите обикновено ги мислят за млечни кътници, които в последствие ще се подменят. На шестгодишна възраст родителският контрол върху миенето на зъбите на детето вече отдавна е в миналото или в добрият случай е много отслабен. Тези задни кътници определено представляват предизвикателство за ефективно почистване от малкото дете.

От друга страна зъбите пробиват с непълноценна минерализация и по-изразен релеф или както ще го каже зъболекр – с дълбоки фисури. Смисълът на всичко това е , че в първите две-три години зъбите са значително по-податливи на развитие на ранен кариес. Възникнал, процеса протича агресивно и бързо, като достига до нерва на зъба за много кратко време. Лечението на кариес и усложненията му при седем годишно дете често е свързано с много неприятни емоции, оставящи психотравма за цял живот у него. Последствие от неприятния психоефект е и факта, че в тези условия зъболекаря дори и при добро желание и професионални възможности често не може да проведе най-качественото лечение.

Какво е чудото на силанизацията тогава? Силанта представлява материал, обикновено на основата на съвременните смоли за пломбирането на зъбите. Целта му е да направи запечатка на най-дълбоките участъци по дъвкателните повърхности на кътниците – въпросните фисури. Така те стават недостъпни за агресията на микробите , а зъбът става значително по лесен за ефективно почистване. Друга важна подробност на материала за силанизация е, че той отделя на място флуоридни йони и така хидроксилапатитнете кристали от емайловата структура много по-бързо „узряват” до най-устойчивата на кариес флуорапатитна структура.

силанизация

Хубавата новина е ,че силанизацията е една сравнително приятна процедура за детето. Не се работи с агресивни „машинки”-единствената намеса с „машинка” е тази за повърхностното почистване на емайла – става с четчица и паста. Доста прилича на почистване на зъбите с електрическа четка в домашни условия. В крайна сметка това профилактично посещение може да се окаже и един положителен опит за детето, с който то да разбере, че посещението при зъболекар не трябва да е повод за паника.