Начало Общество Стотици българи се събраха в Панагюрище за честванията на 137-та годишнина от...

Стотици българи се събраха в Панагюрище за честванията на 137-та годишнина от Априлската епопея

СПОДЕЛИ
Реклама

Честванията в Панагюрище бяха открити с литийно шествие със светините на Панагюрище – Поибренския сребърен кръст, копие на Главното въстаническо знаме на IV Революционен окръг, ушито от Райна Княгиня, и копие на знамето на Банската чета, изработено от Иванчо Зографина.

В църквата „Свето Въведение Богородично” бе отслужен благодарствен молебен. Цветя и венци бяха положени пред Вечния огън на мемориала „Априлци” от граждани, представители на обществени организации и на държавни институции.

В късния следобед на мемориалния комплекс „Априлци” беше представен историческият спектакъл-възстановка „Мъжество и саможертва”. Повече от 140 членове на националното дружество „Традиция”, женското дружество „Райна княгиня” и панагюрското читалище пресъздадоха героичните събития от април 1876 г.

Кулминацията на тържествата беше национален митинг-заря на площад „20-ти април”.

„За 137-и път сме се събрали тук, за да прославим великата Априлска епопея и саможертвата на панагюрци, копривщенци, батачани и клисурци”, каза в словото си вицепрезидентът Маргарита Попова. „Тук сме, за да извлечем и съвременните послания от великата Априлска епопея”, посочи тя.

Попова припомни, че пътят на българската свобода преминава през мъжете в расо като Паисий Хилендарски и Софроний Врачански, носещи каузата на просвещението. „Гордея се, че тази вечер с горди панагюрци за 137-и път празнуваме трънливия, но достоен път на свободния човешки дух и на човешкото достойнство”, добави вицепрезидентът.

В словото си кметът на общината Никола Белишки изрази съжаление, че навлизаме в Страстната седмица със злоба и омраза , ане със смирение и благодарност, както би било редно. Той подчерта, че тук, в Панагюрище, България не е само територия, а място, в което сърцето на България е възкръснало и бие най-силно.

Финал на събитието по традиция постави празничната заря.