Начало Общество Свети Тимотей бил ученик на Апостол Павел

Свети Тимотей бил ученик на Апостол Павел

СПОДЕЛИ

На 22 януари почитаме паметта на Свети апостол Тимотей, Свети преподобномъченик Атанасий Перски, Свети свещеномъченик Петър Български, мъченик Сионий Български и други с тях.

Свети Тимотей се родил в града Листра областа Ликаония, в Мала Азия. Бил обърнат в християнството от Свети апостол Павел. При второто си пътешествие великият апостол на езичниците взел Тимотей за свой спътник и му възлагал важни поръчения. Сведенията, които Тимотей донесъл на своя учител от Солун в Коринт, станали повод за написването на Първото послание до християните в Солун.

Важна роля по отношение на коринтските християни има апостол Тимотей и при третото пътешествие на апостол Павел. Заедно с други шест спътници Тимотей придружавал учителя си и до Йерусалим. Тимотей бил заедно със затворения Павел в Рим. Самият Свети Павел съобщава, че ученикът му преди него бил освободен. През последните години на апостол Павел го поставя за свой заместник в Ефес .

Евсевий Кесарийски (263-339) в своята „Църковна история“ го нарича „първи епископ на Ефес“.

Свети апостол Тимотей бил линчуван на 22 януари 97 г. от езическа тълпа, защото излязъл пред езическото шествие и го изобличил за безсрамните действия по време на Артемидините тържества.

Светите му мощи са били пренесени от император Констанций (337-361) в Цариград и положени заедно с мощите на Свети Лука и Свети Андрей Първозвани в храма „Св. апостоли“. По-късно били отнесени в Италия от кръстоносците.

Преподобният мъченик Анастасий Перски бил син на персийски маг и живял през VII век. Той учил занаят при двама златари християни и от тях научил всичко за подвига на християнските мъченици и за Спасителя Христос. Тогава пожелал да приеме свето Кръщение. Той бил толкова усърден във вярата, че скоро го постригали за монах с името Анастасий. Той така възлюбил Христос, че решил да отиде на мъченичество, за да разнесе светлината на вярата сред езичниците. Свети Анастасий Перски загива за вярата през 628 г. в Персия. По-късно мощите му са пренесени в Йерусалим.

На- 22 януари се чества паметта на св.мъченици Мануил, Георгий, Петър, Леонтий, Сионий, Гавриил, Йоан, Леонт, Парод и други на брой общо 377, пострадали за Христа от езичниците през 814 година.